Figový koláč

Obrátený figový koláč

Autor receptu: redakcia

25 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Figy rozkrojíme na polovice. Cukor nasypeme na panvicu vo veľkosti koláčovej formy a zalejeme asi 100 ml vody. Na miernom ohni pomaly privedieme k varu a necháme variť tak dlho, kým sa tekutina neodparí a cukor nezačne karamelizovať.
  2. Panvicu so svetlým karamelom odstavíme z ohňa a hneď doň vmiešame na malé kocky nakrájané maslo. Do hustého maslového karamelu uložíme reznou stranou nadol polovice fíg. Ak nemáme vhodnú panvicu, karamel prelejeme do koláčovej formy a ďalej postupujeme rovnako.
  3. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho kruh vo veľkosti panvice alebo formy. Cesto položíme na figy a okraje zahneme dolu ku dnu. Do stredu cesta urobíme malý otvor, aby mohla počas pečenia unikať para.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 25 minút. Upečený koláč necháme chvíľu vychladnúť a potom ho preklopíme na veľký tanier. Podávame ešte teplý, môžeme ho ozdobiť kyslou smotanou.