Nevarený lekvár z čiernych ríbezlí

natali711 - fotkanatali711, 24. augusta 2013

Pridávam receptík, čo som našla napísaný na papieriku na stole, aby som ho opäť nestratila :-)

Suroviny

koľko nazberáme




Postup

  1. 1

    Nazberané ovocie umyjeme a popučíme. Prelisujeme, aby sme sa zbavili jadierok. Komu semienka nevadia, nemusí prelisovať. Vzniknutú masu odmeriame ( objem). Na 1 liter masy pridáme 1,5 kg cukru (prípadne menej, podľa chuti). Ešte som zabudla, s prácou začneme popoludní, aby sme masu z cukrom do večera občas premiešali.

  2. 2

    Cez noc ju necháme postáť a ráno plníme do čistých skiel. Kto chce, môže ešte pred plnením do skiel, pre "istotu" pridať štipku kys.sorbovej. Papkáme na dobrom pečive, alebo len tak lyžičkou.

Diskusia k receptu

puntodadino
A kvoli este vacsej istote/a zdraviu/doporucujem pridat aj kys.salicilovu a benzoovu.Mnam,dobru chut.Pamatnikom este pripomeniem akysi fural,co mal ist do vina za bolsevika.
ancicka
Neviem ako dlho by ti takýto lekvar vydržal,lebo ak nieje zasterilizovaný,tak ti po pár dňoch bude kysnúť.
jatea
Ja ho robievam, nič nepridávam ani nesterilizujem. Dávam do menších kelímkov a odkladám do mraziaka.
radost
@ancicka
nekysne..vydrží mi celý rok..
čierne ríbezle a cukor v pomere 1:1..ríbezle pomeliem..nechám v miske z umelej hmoty za občadného miešania vareškou 24 hodín stáť..
dám do menších pohárikov-navrch za lyžičku rumu-ale už som robila aj bez rumu..žiadna chemikália..poháriky mám naspodu v chladničke..nie do mraziaka..už som mala aj normálne na polici v špajzi..
nekazí sa..pozor!je možné to robiť len z čiernych ríbezlí...
sú v ňom zachované vitamíny..dobrý do jogurtu,ako nátierka...
moja 30 ročná skúsenosť..
1x ada13
ancicka
@rados ť,tak to som rada,že máš takúto skúsenosť.Ked je v chlade,tak isto vydrží,no ja som si myslela,že ho možné skladovať normálne.Ja si takto zmrazujem celé a tak ich používam počas celej zime.Vdaka za tvojú skúsenosť.
manya
presýpanie čiernych ríbezlí, celých, mi poradila susedka, cukru dám hrubšiu vrstvu než ríbezlí a nevykvasí,pustí si vlastnú šťavu,robím to viac než tridsať rokov a mám uložené na polici v špajzi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia