Foto: alexdidi
Vždy, keď varím kapustnicu, mám z kapusty aj kyslú kapustovú vodu, teda "jušku", po našom. A vtedy si uvaríme v nedeľu na raňajky aj Zobraziť celý popisVždy, keď varím kapustnicu, mám z kapusty aj kyslú kapustovú vodu, teda "jušku", po našom. A vtedy si uvaríme v nedeľu na raňajky aj túto jednoduchú, ale chutnú mačanku.V minulosti si ju však, podľa slov mojej babičky pripravovali takmer každú nedeľu. Veď kyslej kapusty boli vždy naložené sudy a slaninka z vychovaného prasiatka tiež visela v komore....
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Slaninku pokrájame na malé kocočky a dáme do hrnca.
-
2
Krátko opražíme, aby pustila masť. Ak je potrebné masť ešte pridáme.
-
3
Pridáme múku a urobíme zápražku.
-
4
Prilejeme jušku, osolíme, okoreníme a chvíľu varíme za stáleho miešania. Kapustovú vodu vždy ochutnáme a podľa kyslosti zriedime vodou.
- 5
Záverečná konzistencia má byť skôr hustejšia, ako omáčka, nie ako polievka. Preto sa aj volá mačanka, lebo sa jedávala máčaním chleba do mačanky. Podáva sa teda s chlebom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
aj v najlepsich hoteloch."Nie nadarmo sa hovori:"Ranajkuj sam ,
obed si podel s priatelom a veceru podaruj neprajnikom" ! ;-)