Môj tretí pokus s poťahovanou tortou...putovala 200km pre budúcu svatku k päťdesiatke.
príprava
na 170 °C
Suroviny
| Korpusy spodné-3ks: | |
| 280 g |
|
| 280 g |
|
| 6 ks |
|
| 7 PL |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| Korpusy vrchné malé-3ks: | |
| 130 g |
|
| 130 g |
|
| 3 ks |
|
| 3 PL |
|
| 0,5 ks |
|
| 1 ks |
|
| Plnka kakaová: | |
| 220 g |
|
| 250 g |
|
| 3 ks |
|
| 4 PL |
|
| 80 g |
|
| 0,5 dl |
|
| Plnka orechovo-tvarohová: | |
| 375 g |
|
| 250 g |
|
| 500 g |
|
| 100 g |
|
| 0,25 dl |
|
| 1 ks |
|
| 1,5 PL |
|
| 1 ks |
|
| Poťah: | |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom,pridáme vodu, múku s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti,na tri korpusy,plech mal priemer 30cm. Pečieme na 170°C asi 20minút.
- 2
Rovnakým spôsobom upečieme 3 malé korpusy, priemer 12 cm.
- 3
Kakaovú plnku mám veľmi dlhé roky,výstrižok z časopisu Život. Idú do nej surové žĺtka,robila som ju takto veľa krát,väčšinou z domácich vajec. Kto má však obavy a zvlášť cez letné mesiace, môže si vyšľahať žĺtka s cukrom nad parou. Inak sa všetky suroviny na túto plnku vyšľahajú naraz spolu - cukor,maslo,žĺtka,um,kakao,orechy. Plnka má farbu horkej čokolády a je naozaj veľmi chutná. Natrieme ňou jeden veľký korpus a jeden malý.Prikryjeme ďalším korpusom.
- 4
Na druhú plnku si vymiešame cukor s maslom a vanilkovým cukrom, pridáme um, pomaličky primiešavame tvaroh,orechy a kakao.
- 5
Plnkou natrieme druhý korpus, veľkú aj malú časť, poukladáme kúsky ananásu a zatrieme ešte tenkou vrstvou plnky.
- 6
Priložíme posledný plát.
- 7
Každú časť torty, veľkú aj malú celú potrieme svetlejšou orechovo-tvarohovou plnkou. Akosi som aj včera zabúdala fotiť.....v zápale práce.
- 8
Prvý krát som použila na poťah smartflex a gélovú červenú farbu, predtým som si robila domáci marcipán. S poťahovkou sa síce pracovalo ľahšie, ale marcipán mi predsa len chutil trocha viac.
- 9
Približne 400-450g smartflexu zafarbíme,poriadne vmiesime,vyvaľkáme a potiahneme tortu,maličkú časť si ponecháme na zdobenie.
- 10
Druhú časť, menšiu tortu som pokryla bielym poťahom a striedavo ozdobila. Bielu farbu na červenú a naopak. Štvorčekový lem som robila s vykrajovátkami 5x5cm,používam ich aj na vykrajovanie slaného pečiva.
- 11
A hotovo....Ospravedlňujem sa za nekvalitné fotky mobilom,počas pečenia som fotila večer, hotovú tortu už radšej ráno,farby vyzerali pri dennom svetle ako mali....
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Nemám slov...super na tretiu.