Narodeninová torta

Autor receptu: stacy77777

Môj tretí pokus s poťahovanou tortou...putovala 200km pre budúcu svatku k päťdesiatke.

180 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom,pridáme vodu, múku s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti,na tri korpusy,plech mal priemer 30cm. Pečieme na 170°C asi 20minút.
  2. Rovnakým spôsobom upečieme 3 malé korpusy, priemer 12 cm.
  3. Kakaovú plnku mám veľmi dlhé roky,výstrižok z časopisu Život. Idú do nej surové žĺtka,robila som ju takto veľa krát,väčšinou z domácich vajec. Kto má však obavy a zvlášť cez letné mesiace, môže si vyšľahať žĺtka s cukrom nad parou. Inak sa všetky suroviny na túto plnku vyšľahajú naraz spolu - cukor,maslo,žĺtka,um,kakao,orechy. Plnka má farbu horkej čokolády a je naozaj veľmi chutná. Natrieme ňou jeden veľký korpus a jeden malý.Prikryjeme ďalším korpusom.
  4. Na druhú plnku si vymiešame cukor s maslom a vanilkovým cukrom, pridáme um, pomaličky primiešavame tvaroh,orechy a kakao.
  5. Plnkou natrieme druhý korpus, veľkú aj malú časť, poukladáme kúsky ananásu a zatrieme ešte tenkou vrstvou plnky.
  6. Priložíme posledný plát.
  7. Každú časť torty, veľkú aj malú celú potrieme svetlejšou orechovo-tvarohovou plnkou. Akosi som aj včera zabúdala fotiť.....v zápale práce.
  8. Prvý krát som použila na poťah smartflex a gélovú červenú farbu, predtým som si robila domáci marcipán. S poťahovkou sa síce pracovalo ľahšie, ale marcipán mi predsa len chutil trocha viac.
  9. Približne 400-450g smartflexu zafarbíme,poriadne vmiesime,vyvaľkáme a potiahneme tortu,maličkú časť si ponecháme na zdobenie.
  10. Druhú časť, menšiu tortu som pokryla bielym poťahom a striedavo ozdobila. Bielu farbu na červenú a naopak. Štvorčekový lem som robila s vykrajovátkami 5x5cm,používam ich aj na vykrajovanie slaného pečiva.
  11. A hotovo....Ospravedlňujem sa za nekvalitné fotky mobilom,počas pečenia som fotila večer, hotovú tortu už radšej ráno,farby vyzerali pri dennom svetle ako mali....