Najlepšia kakaová Marlenka s orechovou posýpkou
Foto: densynka
Výborný zákusok na oslavu narodenín, rodinných osláv,... U mňa mala úspech aj na Letnej stáži. Nepoznám nikoho kto by si tento zákusok nepochvaľoval. Naozaj Zobraziť celý popisVýborný zákusok na oslavu narodenín, rodinných osláv,... U mňa mala úspech aj na Letnej stáži. Nepoznám nikoho kto by si tento zákusok nepochvaľoval. Naozaj stojí za to. :-) :-) :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Na začiatok potrebujeme spraviť cesto, v tomto bode potrebujeme Heru, med a cukor práškový. V miske nad parou za stáleho miešania rozpustíme Heru, med a cukor práškový.
- 2
Ak sa nám Hera, med a cukor roztopili, pridáme sódu bikarbónu a stále miešame 1-2 minúty, kým sa nám nespraví jednoliata hmota.
- 3
Odstavíme, misku dáme mimo pary a pridáme vajcia, ktoré rýchlo zašľaháme do hladka, pridáme preosiatu múku a kakao. Všetko poriadne premiešame a necháme v miske 1,5-2 hodinky v chlade, aby cesto stuhlo, je to veľmi dôležité.
- 4
Po stuhnutí cesto vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí (cca po 100 gramov). Z každej spravíme guľku a odložíme do chladu, aby nám príliš nezmäkli.
- 5
Z kartónu si vystrihni kruh, ja používam spodný kruh z formy na pečenie. Na plech použijeme fóliu na pečenie, na ktorú dáme dostatočné množstvo oleja a valčekom na fólii rozvaľkáme cesto. Najprv si prstami roztlačíme stred, aby nebol hrubší a potom rozvaľkáme cesto tak, aby presahovalo kruh.
- 6
Pečieme pri 180°C max. 5 minút, vyberáme aj skôr ak sa nám kraje začnú chytať. Po upečení orežeme kruh, resp. tvar aký potrebujeme a tento orezaný okraj použijeme na mrveničku. Musíme dať pozor a cesto opatrno vziať z plechu lopatkou. Upečené cesto si ukladáme na mierne vlhkú utierku (nie mokrú). Opakujeme 8x, kým neupečieme všetko cesto.
- 7
Upečené cesto necháme vychladnúť a orezané okraje si odložíme do misky.
- 8
Ja používam skaramelizované Salko, ale môže byť aj Salko varené 2 hodiny. Maslo vyšľaháme mixérom s cukrom a pridáme Salko, opäť vyšľaháme.
- 9
Potom asi po 2-3 PL navrstvíme na každý plát, rozotrieme a môžeme posypať orechami (ja dávam orechy len na vrchné posypanie). Plnku si rozdelíme tak, aby vyšlo aj na potretie celej torty.
- 10
Potom celú tortu potrieme plnkou.
- 11
Orezané okraje pomrvím a zmiešam s orechmi (môžeme pridať aj mandle), posypeme celú marlenku a taktiež aj boky.
- 12
Dobrú chuť prajem :-) :-) :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu