Najlepšia kakaová Marlenka s orechovou posýpkou

Autor receptu: densynka

Výborný zákusok na oslavu narodenín, rodinných osláv,... U mňa mala úspech aj na Letnej stáži. Nepoznám nikoho kto by si tento zákusok nepochvaľoval. Naozaj stojí za to. :-) :-) :-)

15-20
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na začiatok potrebujeme spraviť cesto, v tomto bode potrebujeme Heru, med a cukor práškový. V miske nad parou za stáleho miešania rozpustíme Heru, med a cukor práškový.
  2. Ak sa nám Hera, med a cukor roztopili, pridáme sódu bikarbónu a stále miešame 1-2 minúty, kým sa nám nespraví jednoliata hmota.
  3. Odstavíme, misku dáme mimo pary a pridáme vajcia, ktoré rýchlo zašľaháme do hladka, pridáme preosiatu múku a kakao. Všetko poriadne premiešame a necháme v miske 1,5-2 hodinky v chlade, aby cesto stuhlo, je to veľmi dôležité.
  4. Po stuhnutí cesto vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí (cca po 100 gramov). Z každej spravíme guľku a odložíme do chladu, aby nám príliš nezmäkli.
  5. Z kartónu si vystrihni kruh, ja používam spodný kruh z formy na pečenie. Na plech použijeme fóliu na pečenie, na ktorú dáme dostatočné množstvo oleja a valčekom na fólii rozvaľkáme cesto. Najprv si prstami roztlačíme stred, aby nebol hrubší a potom rozvaľkáme cesto tak, aby presahovalo kruh.
  6. Pečieme pri 180°C max. 5 minút, vyberáme aj skôr ak sa nám kraje začnú chytať. Po upečení orežeme kruh, resp. tvar aký potrebujeme a tento orezaný okraj použijeme na mrveničku. Musíme dať pozor a cesto opatrno vziať z plechu lopatkou. Upečené cesto si ukladáme na mierne vlhkú utierku (nie mokrú). Opakujeme 8x, kým neupečieme všetko cesto.
  7. Upečené cesto necháme vychladnúť a orezané okraje si odložíme do misky.
  8. Ja používam skaramelizované Salko, ale môže byť aj Salko varené 2 hodiny. Maslo vyšľaháme mixérom s cukrom a pridáme Salko, opäť vyšľaháme.
  9. Potom asi po 2-3 PL navrstvíme na každý plát, rozotrieme a môžeme posypať orechami (ja dávam orechy len na vrchné posypanie). Plnku si rozdelíme tak, aby vyšlo aj na potretie celej torty.
  10. Potom celú tortu potrieme plnkou.
  11. Orezané okraje pomrvím a zmiešam s orechmi (môžeme pridať aj mandle), posypeme celú marlenku a taktiež aj boky.
  12. Dobrú chuť prajem :-) :-) :-)