Najlepšia kakaová Marlenka s orechovou posýpkou
Autor receptu: densynka
Výborný zákusok na oslavu narodenín, rodinných osláv,... U mňa mala úspech aj na Letnej
stáži. Nepoznám nikoho kto by si tento zákusok nepochvaľoval. Naozaj stojí za to. :-) :-) :-)
15-20 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Na začiatok potrebujeme spraviť cesto, v tomto bode potrebujeme Heru, med a cukor práškový.
V miske nad parou za stáleho miešania rozpustíme Heru, med a cukor práškový.
- Ak sa nám Hera, med a cukor roztopili, pridáme sódu bikarbónu a stále miešame 1-2 minúty, kým sa nám nespraví jednoliata hmota.
- Odstavíme, misku dáme mimo pary a pridáme vajcia, ktoré rýchlo zašľaháme do hladka, pridáme preosiatu múku a kakao.
Všetko poriadne premiešame a necháme v miske 1,5-2 hodinky v chlade, aby cesto stuhlo, je to veľmi dôležité.
- Po stuhnutí cesto vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí (cca po 100 gramov). Z každej spravíme guľku a odložíme do chladu, aby nám príliš nezmäkli.
- Z kartónu si vystrihni kruh, ja používam spodný kruh z formy na pečenie. Na plech použijeme fóliu na pečenie, na ktorú dáme dostatočné množstvo oleja a valčekom na fólii rozvaľkáme cesto. Najprv si prstami roztlačíme stred, aby nebol hrubší a potom rozvaľkáme cesto tak, aby presahovalo kruh.
- Pečieme pri 180°C max. 5 minút, vyberáme aj skôr ak sa nám kraje začnú chytať.
Po upečení orežeme kruh, resp. tvar aký potrebujeme a tento orezaný okraj použijeme na mrveničku.
Musíme dať pozor a cesto opatrno vziať z plechu lopatkou. Upečené cesto si ukladáme na mierne vlhkú utierku (nie mokrú).
Opakujeme 8x, kým neupečieme všetko cesto.
- Upečené cesto necháme vychladnúť a orezané okraje si odložíme do misky.
- Ja používam skaramelizované Salko, ale môže byť aj Salko varené 2 hodiny.
Maslo vyšľaháme mixérom s cukrom a pridáme Salko, opäť vyšľaháme.
- Potom asi po 2-3 PL navrstvíme na každý plát, rozotrieme a môžeme posypať orechami (ja dávam orechy len na vrchné posypanie).
Plnku si rozdelíme tak, aby vyšlo aj na potretie celej torty.
- Potom celú tortu potrieme plnkou.
- Orezané okraje pomrvím a zmiešam s orechmi (môžeme pridať aj mandle), posypeme celú marlenku a taktiež aj boky.
- Dobrú chuť prajem :-) :-) :-)