Myjavská slivovica

janozmyjavy - fotkajanozmyjavy, 19. augusta 2010

Podľa podmienok súťaže uvádzam najznámejší regionálny recept z myjavských kopaníc. Zámerne neuvádzam úplný technologický postup, aby som neporušil zákon Zobraziť celý popis Podľa podmienok súťaže uvádzam najznámejší regionálny recept z myjavských kopaníc. Zámerne neuvádzam úplný technologický postup, aby som neporušil zákon o liehu.

6 mesiacov minút
príprava

Suroviny

100 kg




Postup

  1. 1

    Nazbierané slivky uložíme do suda, prekryjeme ho plátnom a necháme asi 6 týždňov vykvasiť. Navrchu sa nám vytvorí tvrdší koláč. Tento odstránime a zbytok nalejeme do vhodnej nádoby(kotla). Prikryjeme vrchnákom, ktorý obsahuje dva otvory. Jeden pre miešák a druhý pre odvod pary do chladiča. Pri miernom ohni miešame kvas aby nám neprihorel. Destilát zachytávame pod chladičom do vedra.

  2. 2

    Po vyťažení kvasu tento vylejeme na neznáme miesto. Kotol vymyjeme a dovnútra nalejeme vyťažený destilát. Postup opakujeme, ale už nemusíme miešať. Vydestilujeme do celkovej hutnosti 52% alkoholu. Pri dobrej konštelácii urobíme najmenej 10 litrov dobrej slivovice.

    Myjavská slivovica - obrázok 2
  3. 3

    Táto operácia sa vykonáva väčšinou v noci a to z toho dôvodu aby nás nechytili. Najväčší dôvod ale je ten, aby nám pálenku v pálenici nepokazili. Podávame jeden štamperlík ráno nalačno. Príležitostne aj inokedy bez obmedzenia.

Diskusia k receptu

egreska
chi chi chi,bod tri je dobrý :-)) a na tej fotke je čo? barbie palenica?
2010
toto mi vzdy pripomina mojho deda,takej 55% ( podla mna mala cez 60)
kazde rano si dal stamprlik ci dva a tiez bol od tial z kopanic..
evusik
keďže bývam hneď cez kopec a z Myjavy mám skoro-zaťa, môžem potvrdiť, že dobrá myjavská slivovica nie je len taká obyčajná pálenka. Nielen doma ale aj v cudzom svete (na dovolenke) Vás zaručene ochráni pred žalúdočnými problémami, ale na druhej strane Vám nadmerná konzumácia môže priniesť množstvo problémov iného druhu. @janozmyjavy keď som zbadala obrázok v prvom momente ma napadlo, že si koleduješ o prú....ser až potom mi došlo, že je to maketa, to si robil ty?
alena45
strýko robí z jabĺk, broskýn, mirabeliek a sliviek, proste mišung ovocny, ale inak veľmi, veľmi dobrý. Raz som si tiež pripravovala kvas z hrušiek, potom ich bolo treba odniest 100 km k nemu, tak sme to akosi naložili do Favorita, ten sa ale pokazil, tak sme s tým kvasom museli aj do servisu, no užil si kvas. Ale pálenka písala... Aj ja si chcem robiť v budúcnosti vlastnú pálenku, ak ma neprezradíte.
janozmyjavy
Myslím, že je to najmenšia funkčná pálenica na svete. Mohli ste ju vidieť na akcii Dni slivovice na Turej Lúke. Je to majetok môjho priateťa Štefana.
satin2
@janozmzjavy toto nemá chybu,najlepší liek na rakovinu hrubého
čreva.......primnežene......vo vetšom mnostve doporučujem
zapíjať žinčicou..........
pivonka
Jáááj, tak toto je veľmi provokatívny recept. Pre mňa nedostupná realizácia a tým pádom aj produkt.
sovka62
Jáj, Janíčko, nielen Myjavská. Ja som vyrástla v Petržalke a otec každoročne začínal marhuľami a potom pokračoval podľa toho ako ovocie dozrievalo. A petržalskí žandári sa len chodili vypytovať: Juro, už si pálil? Nie že by ho chceli trestať, chceli, samozrejme slopať! A v sade na víkendovej chalupe máme dvadsaťpäť sliviek bystričiek (zatiaľ bez šarky), takže rodinná tradícia pokračuje.
honestka
A tam okolo Bystrice bola vyhlasena palenica v Riecke. A veru ako liek by som si ten stamperlik dala obcas tiez. Moj starky, ktory sa dozil vysokeho veku, chodil k nam na jedlo a vzdy dostal za stamperlik... pritom si vzdychol a povedal, ..."keby tak bolo aj vecer". zomrel bez bolesti, bez akejkolvek choroby pokojne a v spanku.
Janik, nuz tu tajne zavidime, hoci navsteva priniesla aj domacu hruskovicu, ale dalej nam ostane len slintat...
bedrunka
Veru za dobrou domácou slivovičkou (tužinou) už len slintať. Slivky pokapali, kotlíky sa od častého používania (slivovica, lekvár) rozderavili a dali do šrotu a v oficiálnej pálenici cáluješ až sa ti z kečky parí...
hannah22
tak to sme tu ešte nemali ale supééér, a aj Bárbi by sme naučili na slivovičku aby nebola taká dengľavá, ale model je veľmi pekný.Zase spomienky na to ako otec a príbuzenstvo vyrábali lieky na svoje boľačky a nám zostali len tie chemické, aspoň som sa zasmiala , ďakujem .... :))
violetacamorova
...tento recept je jedinečný, originálny, proste super a pripomína mi môjho otca, ktorý tento zdravý nápoj po vypálení podľa jednej rady ešte nakoniec čistí mliekom...
paveljrk
Vinikajúci recept!Hneď by som na tie kopanice išiel,aby som tú prípravu videl osobne a nie len prípravu,ale aj koštovku.Nechám sa pozvať!
gman
najviac ma na recepte zaujali suroviny a cas pripravy ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia