Foto: janozmyjavy
Podľa podmienok súťaže uvádzam najznámejší regionálny recept z myjavských kopaníc. Zámerne neuvádzam úplný technologický postup, aby som neporušil zákon Zobraziť celý popis Podľa podmienok súťaže uvádzam najznámejší regionálny recept z myjavských kopaníc. Zámerne neuvádzam úplný technologický postup, aby som neporušil zákon o liehu.
príprava
Postup
-
1
Nazbierané slivky uložíme do suda, prekryjeme ho plátnom a necháme asi 6 týždňov vykvasiť. Navrchu sa nám vytvorí tvrdší koláč. Tento odstránime a zbytok nalejeme do vhodnej nádoby(kotla). Prikryjeme vrchnákom, ktorý obsahuje dva otvory. Jeden pre miešák a druhý pre odvod pary do chladiča. Pri miernom ohni miešame kvas aby nám neprihorel. Destilát zachytávame pod chladičom do vedra.
- 2
Po vyťažení kvasu tento vylejeme na neznáme miesto. Kotol vymyjeme a dovnútra nalejeme vyťažený destilát. Postup opakujeme, ale už nemusíme miešať. Vydestilujeme do celkovej hutnosti 52% alkoholu. Pri dobrej konštelácii urobíme najmenej 10 litrov dobrej slivovice.
- 3
Táto operácia sa vykonáva väčšinou v noci a to z toho dôvodu aby nás nechytili. Najväčší dôvod ale je ten, aby nám pálenku v pálenici nepokazili. Podávame jeden štamperlík ráno nalačno. Príležitostne aj inokedy bez obmedzenia.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
kazde rano si dal stamprlik ci dva a tiez bol od tial z kopanic..
čreva.......primnežene......vo vetšom mnostve doporučujem
zapíjať žinčicou..........
Janik, nuz tu tajne zavidime, hoci navsteva priniesla aj domacu hruskovicu, ale dalej nam ostane len slintat...