Myjavská slivovica
Autor receptu: janozmyjavy
Podľa podmienok súťaže uvádzam najznámejší regionálny recept z myjavských kopaníc. Zámerne neuvádzam úplný technologický postup, aby som neporušil zákon o liehu.
Postup
- Nazbierané slivky uložíme do suda, prekryjeme ho plátnom a necháme asi 6 týždňov vykvasiť. Navrchu sa nám vytvorí tvrdší koláč. Tento odstránime a zbytok nalejeme do vhodnej nádoby(kotla). Prikryjeme vrchnákom, ktorý obsahuje dva otvory. Jeden pre miešák a druhý pre odvod pary do chladiča. Pri miernom ohni miešame kvas aby nám neprihorel. Destilát zachytávame pod chladičom do vedra.
- Po vyťažení kvasu tento vylejeme na neznáme miesto. Kotol vymyjeme a dovnútra nalejeme vyťažený destilát. Postup opakujeme, ale už nemusíme miešať. Vydestilujeme do celkovej hutnosti 52% alkoholu. Pri dobrej konštelácii urobíme najmenej 10 litrov dobrej slivovice.
- Táto operácia sa vykonáva väčšinou v noci a to z toho dôvodu aby nás nechytili. Najväčší dôvod ale je ten, aby nám pálenku v pálenici nepokazili.
Podávame jeden štamperlík ráno nalačno. Príležitostne aj inokedy bez obmedzenia.