Mramorovník

monda - bez fotkymonda, 31. mája 2013
Mramorovník
Foto: monda

Upiekla som koláčik s názvom mramorovník. Piekla som ho vo forme srnčieho chrbáta. Vo vnútri je mramorový,preto som ho tak nazvala. Chutí skvele.

35 - 40 minút
na 180 °C

Suroviny

15 dkg
15 dkg
1 ks
3 ks
0,5 dl
5 PL
1,5 PL
Plnka:
15 dkg
10 dkg
1 ks
0,3 dcl
1,5 ks
1 ks
Ozdoba:




Postup

  1. 1

    Ako prvé si vymiešame žltky s cukrom ,pridávame postupne vlažnú vodu, olej. Potom si rozmiešame múku s práš.do pečiva a zamiešame do cesta . Nakoniec zľahka si pridáme sneh z bielkov. Ked je cesto hotové, tak si z neho odoberieme 8 veľkých kopcovaných lyžíc a dáme si ho do malej misky a pridáme do neho kakao,zamiešame.Teraz máme dve cestá, bledé a tmavé.

    Mramorovník - obrázok 1
  2. 2

    Formu srnčieho chrbáta si vymastíme a vysypeme múkou. Začneme do nej pridávať po lyžiciach kôpky bledého a tmavého cesta. Potom si zoberieme špáratko a cesto vo forme ked už máme, tak s tým špáratkom pobeháme po ceste raz hore raz dole,aby nám vznikol mramor.Dáme piecť do vyhriatej trúby na 180 stupňov asi tak 35 - 40 minút.

    Mramorovník - obrázok 2
  3. 3

    Upečený vyklopíme s formy a necháme vychládnuť.Potom ho rozrežeme vodorovne na 2 polovice.

    Mramorovník - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme plnku: Uvaríme puding s cukrom vanilkovým, do ktorého pridáme trochu rumovej aromy a miešame ho ,aby sa nám nezhrčkavil nahladko do vychládnutia. Maslo vymiešame s práškovým cukrom,do ktorého po lyžiciach pomaly zamiešavame puding,až nám vznikne hladký vanilkový krém.

    Mramorovník - obrázok 4
  5. 5

    Teraz začneme oba pláty natierať plnkou. Najskôr spodný plát , na ktorý dáme kúsky nakrájaného banána na kolieska. A teraz vrchný plát natrieme ,ale už iba plnkou.

    Mramorovník - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme vrchným plátom a zatlačíme.

    Mramorovník - obrázok 6
  7. 7

    Teraz si celý polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme kolieskami banánov a cukrárenskými cukríkami. Necháme ho v chladničke stuhnúť aspoň 5 hodín, aby sa nám dobre krájal na rezy.

    Mramorovník - obrázok 7
  8. 8

    A takto vyzerá z boku.

    Mramorovník - obrázok 8
  9. 9

    A tu je v reze.

    Mramorovník - obrázok 9
  10. 10

    A už iba sa ponúknuť. Prajem dobrú chuť!

    Mramorovník - obrázok 10
  11. 11

    Ešte pridávam fotku formy, v ktorej som piekla - meria 32 cm , výška je 5 cm a koláčik naplnený je vysoký 7 cm.

    Mramorovník - obrázok 11

Diskusia k receptu

anina6
jéj taká dobrotka, super, vyskúšam ked mi prídu domov decká. díky za recept.
staja
Páči sa mi, dobrý nápad oživiť mramorovaním cesto, možno dám menej plnky :)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
nema to vela do jednej formy 1ks prasok? ale kolac je pekny :-)
zdenka1009
Pekne si oživila mramorovaný koláčik vo forme srnčieho chrbáta..,nie je ho veľa, akurát na víkendové posedenie...uložený :-)
valeri
Páči sa mi, ovocie v ňom možno striedať.
zitar
Ohromne vyzerajúci koláčik. Je to akoby náhrada za roládu. Pre mňa fajn, pretože rolovať roládu sa mi zatiaľ ani po xtýkrát nepodarilo.
monda
@lba - kľudne daj 1 prášok do pečiva, aj som tiež dala a bol vysoký taký presne ako je forma ,ked sa upiekol.
monda
@lba - ešte jedna pripomienka - ale prášok do pečiva býva napr. z Lídla až 30 g , tak vtedy daj iba polovičku z neho.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia