Foto: pusta
Morka patrí medzi lahôdky a rovnako aj jej vnútornosti, mala som morčace žalúdky a pripravila som ich podľa grófa Eszterházyho, ktorý bol veľkým gurmánom, Zobraziť celý popisMorka patrí medzi lahôdky a rovnako aj jej vnútornosti, mala som morčace žalúdky a pripravila som ich podľa grófa Eszterházyho, ktorý bol veľkým gurmánom, jeho recepty sa zachovali a sú podnes deň veľmi obľúbené.
porcie
príprava
na 70 - 80 °C
Postup
-
1
Mrkvu a petržlen som pokrájala na polkolieska o hrúbke asi 2 až 3 mm.
-
2
Morčacie žalúdky som umyla a ešte som ich dočistila, opláchla, osušila papierovou kuchynskou utierkou a ...
-
3
...pokrájala som ich na kocky o veľkosti 3x3 cm.
-
4
Na rozohriatej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu
-
5
Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, sladkú mletú červenú papriku a môj domáci vlastnoručne vyrobený pikantný krém Erős Pista - recept mám na tu na vareche,už som vôbec nesolila, krém je slaný dosť...
-
6
...všetko som poriadne rozmiešala a nechala na tuku rozpustiť, krátko orestovať za usilovného miešania - nesmie sa pripáliť, aby paprika nezhorkla,...
-
7
...pridala som malé množstvo horúcej vody, nechala som vydusiť až na tuk, znovu som pridala horúcu vodu, celý postup som opakovala celkom 3x ako pri perkelte, cibuľa sa pri tomto rozvarí, zahustí a výborne ochutí výslednú šťavu, v žiadnom prípade sa NEZAHUSŤUJE MÚKOU!!!
-
8
Pridala som 2 bobkové listy,...
-
9
...domácu paradajkovú šťavu, ktorú som krátko orestovala ...
-
10
...a do tohoto cibuľovo - paprikovo - paradajkového koreneného základu som vložila pripravené morčacie žalúdky,...
-
11
...ktoré som za stáleho miešania opekala, kým sa pekne zatiahli,...
-
12
...potom som ich podliala horúcou vodou asi do výšky mäsa,...
-
13
...a prikryté pokrievkou som ich pomaly dusila na miernom plameni, za občasného podlievania horúcou vodou a premiešannia - nesmie sa prichytiť, aby jedlo nezhorklo, až kým neboli takmer mäkké - asi 120 minút
-
14
Pokrájanú zeleninu som scedila, nechala odkvapkať od vody,...
-
15
...pridala som ju pred koncom varenia k morčacím žalúdkom, dusila prikryté asi 15 minút , to stačí, majú zostať na skus - al dente.
-
16
Priliala som Chardonnay a prudkým varom som nechala víno odvariť, ked bolo hotovo, vypla som plyn.
-
17
Na záver som vmiešala sladkú smotanu, šťavy nemá byť veľa, niečo medzi perkeltom a gulášom.
-
18
Podávala som horúce v hniezde z čerstvo uvarených domácich halušiek, je to veľká pochúťka ako celok.
-
19
záber zblízka. Gróf Eszterházy bol známy labužník 19. storočia, mal rád dobré jedlo, jeho recepty sú hodné vyskúšania ako napríklad práve tento recept. Ide o výdatné sýte jedlo, vynikajúcej chuti, kde sa harmonicky snúbia všetky použité ingrediencie, je príjemne pikantnej a lahodnej chuti, zvýraznenej vínom, zeleninou a zjemnené smotanou.
pán gróf Eszterházy mal veľmi mlsný jazýček :PPPPP
budem rada, ak vyskúšaš, potom poprosím o názor.
dakujem.
dnes sa našťastie dajú kúpiť aj samostatne.
v tom sósiku je to veľká dobrotka.
som rada, že ťa recept zaujal.
hej, veľmi výdatné, bohato výživné a mimoriadne chutné jedlo to je.
morčacie žalúdky chutia podobne ako husacie, kačacie a kuracie, sú iba väčšie a výrazne mäsitejšie.ak sa ti recept páči, vyskúšaj niektoré z nich.
dakujem za pochvalu.
ked som sa zamyslela, je to tak, mnohí fakt nevedia - platí všeobecne to tvoje: ach, ach, ach...
aj mne úžasne chutia tiež len tak varené vo vývare, môj priateľ dáva "zuzuku" (tak to voláme) vždy mne, aj on to má veľmi rád.
potešíí ma, ak vyskúšaš aj ty, garantujem ti, že ti bude úžasne chutiť PPPPP
dakujem za uznanie.
prečo nie, iný kraj, iný mrav.
ani na SVK nepoznáme mnoho dobrôt, ktoré sú iným národom samozrejmé :-)
len tí odvážnejší, skúsia a veru prídu aj na chuť.
napr. mne tak úžasne zachutila arabská kuchyňa, za srdce ma drží francúzska a židovská ma opantala, aj mnohé iné my chutia.
kyslá smotana na šľahanie oficiálne neexistuje
len ak máte na mysli 33%tnú smotanu na šľahanie, ktorá v chladničke skysla, tá je výborná do omáčok, vyšľahať ako šľahačka sa však nedá.
ja som tu však, konkrétne v tom tomto recepte, použila tekutú čerstvú smotanu Rajo 33%-tnú na šľahanie.
prikladám info v linku o smotanách RAJO:
www.rajo.sk/sortiment/smotana...
mala som vo svojej odpovedi na jej komentár na mysli odpoved pre ostatných, aby nechápali môj recept ako obdobu receptu pána Žídeka, ktorý teraz veľmi letí
a
tiež aby nechápali môj recept ako guláš, či perkelt alebo paprikáš, lebo nie je ani jedným z nich.
ešte raz: recept pána grófa Eszterházyho je starý viac ako 220 rokov,
preto s vyššie uvedeným nemá nič spoločného.
toto som mala konkrétne na mysli.
@safran , prepáč mi.
dakujem.
dakujem za uznanie a 5*
Mimochodom pokrm, medzi guľášom a perkeltom ani náhodou nemohol vymyslieť mladý Žídek.........
aj pred 200 rokmi vedeli vynikajúco variť, máme sa čo od nich čo učiť :-)
myslím, že máš úplnú pravdu, tiež som toho názoru.
dakujem.
veru, pán gróf Eszterházy vedel veľmi dobre žiť i variť, má mnoho skvelých receptov :-)
dakujem za pochvalu.