Moravské buchtičky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 2. apríla 2010
Moravské buchtičky (fotorecept)
Foto: evusik

Moravské koláče podľa tohto receptu pečiem už 25 rokov. Vždy majú úspech. Možno preto že je to klasika ktorá nikdy nesklame.

50 minút
príprava
10 minút
na 230 °C

Suroviny

Cesto:
650 g
125 g
250 g
1 ks
1 ks
20 g
100 g
2 dl
Plnka č.1:
500 g
1 ks
100 g
100 g
Plnka č.2:
Drobenka:
2 PL
2 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maslo a tuk necháme zmäknúť. Cukor a kvasnice rozmiešame v studenom mlieku, nenechávame vykysnúť. Múku preosejeme pridáme všetky ingrediencie, hneď zamiesime na tuhšie, vláčne cesto a hneď ho aj vyvaľkáme na hrúbku 4 mm.

  2. 2

    Vykrajujeme kolieska, do stredu dáme tvarohovú plnku, hrozienka a zavinieme.

  3. 3

    Ukladáme na plech zavinutým dolu, vajíčkom vyhĺbime v strede jamku, potrieme vajcom a jamku naplníme lekvárom, posypeme drobenkou.

  4. 4

    Pečieme pri teplote 230°C asi 15 minút.

Diskusia k receptu

martina34
Juj, fajnovo vyzerajú :) zvyknem ich pekávať, no tento rok ešte nie, ale mám aj tvaroh aj droždie... neviem, či ešte nenapečiem.
cistinka
Parádne.....a konečne vidím aj tie mačičky čo ich máš v profile....doteraz som nevedela, čo to je :-)))
brituska
Dakujem vyzeraju skvele a hlavne pre začiatočníkov výborný postup
honestka
Aj ja ich robim vela rokov takto az na to, ze u nas nejdu hrozienka.
Tieto kolaciky su na kazdu prilezitost fantasticke a chutne.
Veru klasika sa nezaprie
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
určite skúsim tento recept. Len ma zaskočila tá Cera, to nikdy do cesta nedávam a zatiaľ som ani v žiadnom recepte na kysnuté cesto nenašla. Máte s tým dobré skúsenosti?
evusik
@esi , tak ako som napísala podľa tohto receptu pečiem moravské buchty už 25 rokov, mám ho od švagrinky a tá ich pečie tiež možno ešte častejšie ako ja. Ja ich pečiem tak 1 - 2x do roka. Nikdy som nič nemenila. Bývam pri hraniciach s Moravou a ten recept je pravý moravský pochádza od švagrovej mamy. Neviem prečo tam ide stužený pokrmový tuk, možno preto že voľakedy sa skôr používala masť a len do fajnových koláčov sa dávalo maslo. Treba to vyskúšať.
evusik
@esi ešte k tomu kysnutému cestu - toto cesto sa nenecháva kysnúť, ani ako cesto ani ako koláče na plechu, zamiesi sa a rovno sa s nim robí, ale ako vidíš na fotkám kysne priamo pod rukami
monulik2
moravské koláčiky milujem,moj krstny pochadza z Moravy a vzdy som sa nevedela dočkať ked tam pôjde navštíviť rodinu a prinesie tieto fantastické koláče,nevedela som sa ich dojesť. :))
jerica
Aby to neskončilo , tieto som robila , nemali chybu , ďakujem. Už nechválim len keď ideme kamarátke na návštevu čo ona pečie , môžem sa pochváliť aj Tvojim receptom , J.
elisticka
dobre kolaciky robila som len par krat ale s tym vajickom by som sa to bala vyhlbovat:-))
martas11
Zvlastny recept .Zaskocila ma ta cera , hladka muka --ja robim z polohrubej muky ,a tiez aj kvasok do studeneho mlieka .Zaujimave nieco nove a urcite tento recept aj vyskusam.
evusik
@martas11 ja mám tento recept od švagrinej a bol to jeden z prvých koláčov ktoré som sa naučila piecť. Vtedy som vôbec nerozmýšľaľa či je zvláštny alebo nie, pretože o pečení som nemala ani páru :-) no a teraz nad tým tiež nerozmýšľam, pretože je to môj overený recept, pečiem ho už nejakých 25 rokov. Vyskúšaj a daj vedieť ako to dopadlo, ja som s týmto receptom mala vždy úspech :-)
mata3636
tieto koláče mi najviac chutia od mojej mamy, ja také neurobím. a pritom sa s kysnutým cestom "kamarátim", najradšej pečiem z neho. tieto ukladám a určite vyskúšam, zaujalo ma to cesto.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Práve som ich dopiekla. Koláče ma zaujali práve cestom, že sa robí všetko na studeno. O kvalitnom kysnutom ceste som sa vždy dočítala, že ingrediencie by mali mať všetky v správnu izbovú teplotu a tým je cesto ľahučké a nadýchané. Tieto koláče sú dobré, nemôžem povedať že nie, ale sú akoby také hustejšie aj keď nakysli, a hlavne cítim tam akoby veľa múky. Čo sa mi na nich páčilo, že som ich mala za chvíľu hotové, nakoľko sa nemuselo čakať na kysnutie.
evusik
@esi som rada, že si vyskúšala tento recept... v tom čo píšeš ti asi neporadím, myslím, že to znamená len jediné, že každý má rád niečo iné čo mu chutí.... tento recept je veľmi starý, podľa neho piekla mojej švagrinej svokra-moraváčka. Voľakedy aj suroviny boli iné ako dnes. A čo sa týka toho, že sú také hutnejšie, asi to malo svoj účel, koláčiky dlho vydržia aj 4-5 dní, pravda ak sa skôr nezjedia.
Tu na Vareche je veľa receptov na moravské buchtičky, tak dúfam, že nájdeš ten pravý :-)
johaninka
No ja by som bola tiež opatrná s tým vajíčkom, alebo by som to keďuž namáme nič iné aspon uvarila a robila to keď je vajíčko varené, na každej škrupine vajíčku je 90% salmonely
evusik
@johanika samozrejme, že môžeš použiť iný postup ak sa bojíš salmonely, ale prepáč musím sa pred tvojim strachom pousmiať... mám dosť rokov a ešte som salmonelózu nemala a ani nikto z mojej rodiny a keby ťa ani to neukľudnilo tak predsa koláčky sa pečú pri veľmi vysokej teplote 230°C tak tu už hádam zabije tie potvory salmonelové :-)
verka1003
Ja by som sa len chcela spýtať ako spravím tu drobenku, pretože som to ešte neskúšala : ) Ďakujem
evusik
@verka1003 do misky si daj 2 lyžice hrubej múky a 2 lyžice kryštálového cukru, zamiešaj a pridaj 1 lyžicu masti (tuk, olej) a zamiešaj najlepšie prstami to tak rozmrv, výsledná drobenka má byť taká hrudková aby sa dobre sypala, ak by sa ti drobenka moc lepila prisyp múky a keby bola moc sypká pridaj masť. Na drobenku je najlepšia bravčová masť ale ak nemáš daj olej, alebo zmäknuté maslo, tuk... tak nech sa ti darí :-)
macenka
Aj ja milujem moravské koláčiky.nepodarili sa mi nikdy.skúsim tento recept -uvidím. dámy nechýba tam soľ?