Molokheya

qirfa - fotkaqirfa, 7. júla 2010

Táto verzia molokheye má pôvod v Egypte, kde som ju práve po prvýkrát ochutnala. Žiaľ, nestihla som si celý proces prípravy pofotiť, no verím, Zobraziť celý popisTáto verzia molokheye má pôvod v Egypte, kde som ju práve po prvýkrát ochutnala. Žiaľ, nestihla som si celý proces prípravy pofotiť, no verím, že aj tak zaujme. Je to, dvomi slovami, NIEČO FANTASTICKÉ! Hlavnú ingredienciu je dosť náročné zohnať na Slovensku, ale kto si to zamieri do Egypta, vrelo odporúčam. Hoci len s miestnym bielym pečivom. Nenechajte sa rušiť a vychutnávajte :-)

Suroviny

6 šálok
1/2 kg
1 PL
1
2 PL
1 ČL
1 ČL
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Listy molokheye si narežeme najemno (v Egypte sa môžete stretnúť so špeciálnym nožom, ktorý sa volá makhrata - zakrivený nôž s dvomi držadlami, niečo podobné talianskej mezzalune).

  2. 2

    Kurací vývar privedieme do mierneho varu (varíme vo veľkom hrnci). Za stáleho miešania pridáme molokheyu. Ďalej, takisto za stáleho miešania, pridáme paradajkový pretlak, chilli korenie, bobkový list, cibuľu (v prípade potreby), a čierne korenie. Teplotu stiahneme na minimum a necháme bublať cca 20 minút.

  3. 3

    Po 10 desiatich minútach, ako sa molokheya dusí, si rozpustíme na panvici maslo. Zadnou stranou lyžice resp. bočnou stranou noža si roztlačíme cesnak, koriander spolu so soľou, kým nám nevznikne pasta. Túto zmes si následne osmažíme na oleji po dobu 2 až 4 minút, za stáleho miešania, až kým cesnak nechytí zlato - hnedé zafarbenie.

  4. 4

    Po tom, ako sa molokheya dusila už spomenutých 20 minút a je viditeľné, že sa nám "rozbila" na hustú kašu, pridáme cesnakovú zmes a maslo. Dôkladne premiešame.

  5. 5

    Pridáme ostatné suroviny podľa chuti a za občasného miešania necháme bublať ešte pár minút.

  6. 6

    Servírujeme ihneď, teda horúce či už na uvarenú ryžu, s kuracím mäsom alebo s pečivom. Komu ako šmakuje ;-)

Diskusia k receptu

frezia68
Vítaj na Vareche :-)) Zapísala si sa zaujímavým receptom,len mi poraď,že čím nahradím listy molokheye?Recept ma zaujal,ale Egypt mám v nedohľadne :-)))
zela
Sú u nás dostať listy molokheye?
boldy
u nas asi nie, ale vo viedni ano :-) my kupujeme mrazenu molokheyu, ale tak skusim tento typ receptu :-)
evanaaa
Zaujímavé...A akú to má nakoniec konzistenciu? Je to ako polievka, alebo skôr kašovité? Nedajú sa tie listy nahradiť niečim iným? Ale asi by to už nebolo ono.
qirfa
Ďakujem za privítanie :-) a hneď sa aj pustím do odpovedí. Takže, nahradiť molokheyu niečím iným - to by už nebola molokheya. Ale neviem, neskúšala som použiť inú surovinu (zeleninu), takže za pokus to možno stojí. Skúste. U nás, veru, ako som spomínala aj v úvode receptu, ťažko zohnať čerstvé listy, snáď mrazené nanajvýš, ale osobne som sa s tým ešte nestretla. Viem, že nakoniec je tento recept pre nás, Slovákov, dosť ťažko zrealizovateľný, ale ak sa už nejako dostanete k molokheyi (hlavne v zahraničí) stojí za to vyskúšať ju. Konzistencia po príprave je nezameniteľná, a to slizká t. j. po nabratí by sa mala zmes naťahovať. Možno to znie nie práve delikátne, ale je to výborné, či už ako polievka alebo príloha k mäsu. Bl hana w el shefa ;-)
michsamant
Nevedela som si vobec predstavit ako ta rastlinka vyzera, tak som sa spytala uja Gugla..je toto ono?


qirfa
Je veľa druhov, skús pozrieť Tossa jute (Corchorus olitorius).
janaalizibolenova
@qirfa , pekny recept, ako spominas spravna molokheya sa ma natahovat a ma mat naslizlu chut a to je to, preco mi vadi :-) jedla som ju asi len dva razy s arabskym chlebikom, pre mna mala taku akoby trosku orieskovu chut..taku velmi zvlastnu, naozaj hodnu vyskusania novej chute, len vravim, pre mna je ten vyzor - natahovanie sa a naslizlost odpudzujuce :-)))))
qirfa
janaalizibolenova: takze asi ani zavarane hribiky nie su to prave orechove ;-)
arama
škoda, že nevieme ako to vyzerá...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia