Molokheya

Autor receptu: qirfa

Táto verzia molokheye má pôvod v Egypte, kde som ju práve po prvýkrát ochutnala. Žiaľ, nestihla som si celý proces prípravy pofotiť, no verím, že aj tak zaujme. Je to, dvomi slovami, NIEČO FANTASTICKÉ! Hlavnú ingredienciu je dosť náročné zohnať na Slovensku, ale kto si to zamieri do Egypta, vrelo odporúčam. Hoci len s miestnym bielym pečivom. Nenechajte sa rušiť a vychutnávajte :-)

Postup

  1. Listy molokheye si narežeme najemno (v Egypte sa môžete stretnúť so špeciálnym nožom, ktorý sa volá makhrata - zakrivený nôž s dvomi držadlami, niečo podobné talianskej mezzalune).
  2. Kurací vývar privedieme do mierneho varu (varíme vo veľkom hrnci). Za stáleho miešania pridáme molokheyu. Ďalej, takisto za stáleho miešania, pridáme paradajkový pretlak, chilli korenie, bobkový list, cibuľu (v prípade potreby), a čierne korenie. Teplotu stiahneme na minimum a necháme bublať cca 20 minút.
  3. Po 10 desiatich minútach, ako sa molokheya dusí, si rozpustíme na panvici maslo. Zadnou stranou lyžice resp. bočnou stranou noža si roztlačíme cesnak, koriander spolu so soľou, kým nám nevznikne pasta. Túto zmes si následne osmažíme na oleji po dobu 2 až 4 minút, za stáleho miešania, až kým cesnak nechytí zlato - hnedé zafarbenie.
  4. Po tom, ako sa molokheya dusila už spomenutých 20 minút a je viditeľné, že sa nám "rozbila" na hustú kašu, pridáme cesnakovú zmes a maslo. Dôkladne premiešame.
  5. Pridáme ostatné suroviny podľa chuti a za občasného miešania necháme bublať ešte pár minút.
  6. Servírujeme ihneď, teda horúce či už na uvarenú ryžu, s kuracím mäsom alebo s pečivom. Komu ako šmakuje ;-)