Moja kulajda

bozulka - fotkabozulka, 27. februára 2010
Moja kulajda
Foto: bozulka

Túto polievku varievam často,hlavne v lete.Dostala som na ňu chuť hoci čerstvý kôpor je teraz drahý / zväzok 2 eura/ mrazený síce používam,ale Zobraziť celý popisTúto polievku varievam často,hlavne v lete.Dostala som na ňu chuť hoci čerstvý kôpor je teraz drahý / zväzok 2 eura/ mrazený síce používam,ale chcela som urobiť fotku a to by nebolo ono.

4
porcie
10 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
hrsť
250 ml
1 lyžica
1 lyžica
2 ks




Postup

  1. 1

    Sušené hríby namočíme do vlažnej vody na 10 min.Do hrnca dáme lyžicu oleja pridáme vymačkané hríby,trošku rasce malinko osolíme a chvíľu restujeme.Pridáme na kostičky nakrájané zemiaky,pomiešame,zalejeme vodou trošku nad zemiaky,okoreníme,pridáme bujóny a varíme asi 10-15 min.Zo smotany a múky si urobíme zátrepku,pomaly vlejeme do zemiakov za stáleho miešania.Ešte chvíľu povaríme,na konci varu pridáme kôpor a ocot. Môžeme odobrať trošku tekutiny do misky chvilku nechať vychladnuť pridať ocot a až potom vliať do polievky aby sa nezrazila.Môžeme podľa chuti trošku osladiť,ale nemusí byť. Ako prílohu a zároveň ozdobu podávame varené vajcia na tvrdo alebo stratené vajcia a chlieb.

Diskusia k receptu

cistinka
Booooožžžuuuulllkkkáááá....slintáme tu so ségrou a hneď ju ideme variť :-)) Takú chuť si nám narobila!!!!!!!!!!!!!! Mňam mňam mňam
jozefj
Božulka hneď si ich dávam medzi moje obľúbené.
sjuz
Mňam - až sa mi slinky zbiehajú...:)
maco564
Polievky na ksylo sú moje obľúbené....zemiakov, fazuľková, šošovicová no jednoducho všetky.....vyskúšam aj toto.
majka5551
Vyzerá úžasne. :-) Milujem polievky a túto si asi zajtra urobím na nedeľňajší obed.
1x martau
janadelfi
Idem vykutrať z mrazničky kôpor a idem na to - zajtra.... Božulka ja som na takýchto babičkiných polievočkách vyrástla a tvoj tatko (babičkin brat) na ne chodieval a ja som mu sedávala na kolenách!!! Zlaté časy.....možno o nich napíšem....
cistinka
Napíš janadelfi....ja už vzhľadom k veku začínam mať deravú pamäť, ale na kulajdu a jej chuť sa zabudnúť nedá...
bozulka
Som rada,že som Vás všetkých mojim nápadom potešila.Ja som dnes polievku nevarila -ostala od včera a vôbec nevadí,že je 2 dni za sebou./smotanové jedlá do mrazničky nedávam/.
janadelfi napíš ,ja veľmi rada spomínam na oca, ktorý tiež dobre varil,moju tetu/vašu babku/.
altyn
Tak predsa sú tu ľudožrúti!!! :-)))) Nič v zlom, no prečítajte si nahlas čo ste napísali:...dobre varil,moju tetu... aspoň som sa zasmial :-)))
bozulka
altyn,ďakujem za upozornenie len škoda,že sa to nedá opraviť ako pri receptoch.Ja som sa tiež s chuťou zasmiala a stále sa uchechtávam až sa môj muž na mňa začal pozerať.To je tým,že niekedy nemám čas prečítať čo som "vytvorila"a včera mi už horelo pod zadkom lebo bolo treba podávať obed a ja som sedela za touto divnou skrinkou a sedela...a varecha potvora nie a nie ma pustiť.Musíš mi prepáčiť,ja som rada,že som zvládla aspoň tú trošku.Mohla by som článok zmazať,ale možno si toho všimne aj niekto iní a pobaví sa ako my dvaja a pridal sa už aj manžel tak že je u nás veselo.
Tetu Annu som mala skutočne veľmi rada hoci niekedy bola opravdu na "zjedenie" ,ale variť? Určite nie!!!!!!!!!
bozulka
Vidíš altyn,že aj babky dokážu pobaviť svojich " vnukov"Upozorňujem ťa ešte aj takto aby si neprehliadol moju reakciu.Nech sa ti na vareche darí!!!!!
janadelfi
Ja som to zbadala, ale nekomentovala, lebo niekedy myšlienky letia ďaleko dopredu a prsty nestíhajú...... ale pochopila som.... Božulkin otec - brat mojej babičky ako správny "bytovkár" chodil k svojej sestre na gurmánske návštevy a vždy si odniesol viazaničku zeleniny do polievky a akú on vedel variť polievočku....... dobrú..... mäsovú.... bol to pán "kuchár" a poľovník pokiaľ si dobre pamätám....
altyn
Som rád že som Vás rozosmial, mám rád humor a doma sa často smejeme, len som sa trošku bál či sa zato nenahneváte. :-))) Ale našťastie ste pochopili že to nieje výsmech ale smiech!
altyn
A ešte niečo, včera som kúpil mrazený kôpor lebo ste mi narobili chute a zajtra túto mňam-mňam polievočku urobím.
bozulka
janadelfi,máš pravdu aj moja hlava uteká a telo s rukami sedia a sedia...a otec bol kuchár vynikajúci a jeho jelení guláš nikdy sa mi nepodaril tak ako jemu hoci som sa naučila od neho variť zverinu.Rád nielen varil,ale aj papával a tie pikantné jedlá!!!!!

Ešte pre altyna-nemôžem sa uraziť na niečo čo je pravda ,to robia iba hlupáci a ja taká dúfam niesom -hoci som...blondína...Zabávali sme sa ešte aj dnes keď som sa opýtala muža čo budeme variť ,len sa rozosmial a ja tiež,vedeli sme o čom je reč.
altyn
bozulka, máte smolu!!! Odo dnes je Vaša kulajda MOJOU kulajdou!!!!! Fantastická, famózna, no proste super!!! Bráško bude síce vyberať hríby, ale celok mu bude chutiť, to som si istý! Ďakujem!
bozulka
Veľmi ma teší,že ste si prisvojili "moju kulajdu".Ešte niečo-keď bráško nemá rád hríbiky,tak pokial máte sušené a chcete mu urobiť radosť môžete ich pomlieť v mlynčeku na korenie alebo rozdrtiť.Chuť ostane a bráško nemusí hríbiky vykadzovať.
Želám dobrú chuť a teším sa,že aj "dešná mládež mužská" rada varí nielen modernu,ale aj jedlá našich babičiek.
sjuz
bozulka - predvčerom večer som dostala na túto tvoju polievku chuť, tak som vstala od TV, a šup do práce - bola pomerne rýchlo hotová, a veľmi chutila:)!
Akurát som nedala vajíčka:)
bozulka
sjuz,vôbec to nevadí ,ja tie vajčka dávam preto,aby bola polievka sýtejšia,lebo my si ju dáme s chlebom alebo so žemlou a už druhé jedlo nedávam.
Ale recepty dávam na varechu kvôli inšpirácii a možnosť obmeny je "povolená". Ja to tiež tak robím odjakživa.Z receptu si vyberiem čo mi vyhovuje a pridám podľa mojej chuti čo ma práve napadne.
Preto moje recepty sú vždy iné.
janadelfi
Božulka, včera prišla rada aj na tvoju Kulajdu.... je úžasná... jednoduchá a rýchla a hlavne chutná.... robila som z modráčikmi.... rozvoniavala po celom dome... Natrvalo som si ju zaradila do môjho jedálnička.... Vďaka za tento recept....
janadelfi
A už je to tu znova, hlava rozmýšľa a ruky nestíhajú no čo už dodať... Sem tam sa slovosled trochu zamotá.... niekde sa pridá písmenko, niekde potvora vypadne, alebo sa nedoťukne... Dúfam, že jazykový zákon nás obíde širokým oblúkom....
bozulka
Som rada janadelfi,že tvojej rodine chutila,u nás býva tiež častejšie ako iné polievky hoci moja rodina je polievková a robievam množstvo polievok aj skoro z ničoho.
Dnes budeme mať polievku z paradajkovej omáčky čo nám ostala od včerajšieho obeda.Určite bude dobrá.Pridám 1/2 l vody 1 slepačí bujón,občas zavarím ryžu ale dnes bude strúhaný syr,ktorý mi ostal od soboty.Treba len dobre dochutiť a je to, nemusíš nič vyhodiť.k tomu ryba na prírodno,varené zemiaky s vňaťkou,miešaný šalát.Obed hotový max.za 5O min.Neznášam a nemôžem si už dovoliť stáť celé hodiny pri sporáku.&&jedlo však musí byť TIP-TOP !!! Prepáč,že som sa zase "rozkecala".
Čo sa týka jazykového zákona -to by bola asi katastrofa,čo by sme robili my čo sme sa skôr narodili a neboli učiteľkami, gramatika je už pre nás trošku -nechcem povedať neznáma veličina,ale ja musím občas použiť aj intuiciu.Tak dúfam,že redakcia nebude musieť riešiť ešte aj takéto záležitosti,aj keď dnes človek nikdy nevie.....????
morenajea
bola fantastická, spravila som jej veľký hrniec a večer sa už zmizla :)
hviezdickaz
Tak na tuto polievku mam uz dlho zalusk,som rada,ze som ju tu objavila... zajtra ju uvarim :))) ,dakujem za rp .
hviezdickaz
Prave som dovarila @bozulka tvoju kulajdu,musim povedat,teda vlastne napisat,ze odteraz ju budem robievat stale.. Je naozaj vyborna,ja som si nakoniec pridala do nej este kusok masla. Vdaka za rp :-)
bozulka
@hviezdi čka, aj ja to robievam,do každej smotanovej omáčky keď odstavím tak pridám pltok masielka,potom sa neurobí hrubý "škraloup".
bozulka
Nech ti padne na užitok...:-))) nie na figúru !!!
janger
@bozulka , nedavno som robila tvoju kulajdu. Musim povedat, ze je vyborna. Vsetkym nam chutila. Urcite zopakujem. Dakujem za vyborny receptik :-).
sara50
Toto je naozaj mňamka pre všetkých, ktorí majú radi polievočky na kyslo. Najlepšia je však z čerstvých dubáčikov, kozáčikov, pôvabníc,či májoviek, ale vyskúšala som aj šampiňóny ... výborná.
sara50
A ešte ma napadlo ... nezaškodí vyskúšať namiesto vajíčok na tvrdo, stratené vajcia .... pochúťka ...mňam
bozulka
@sara50 , máš pravdu,tiež som skúšala rôzne doplnky podľa nálady,stratené vajcia som spomínala aj v recepte.Mne osobne v tejto polievke najviac chutia sušené hríby.Najradšej suchohríb hnedý,viac než dubáčik hoci moja maminka uznávala iba dubáky...:-))
Pekné mačiatko...!
svedka
Krasna polievka,robim bez bujonu,ale pridavam na drobno nakrajanu korenovu zeleninu :)
bozulka
@svedka ,máš pravdu posledné roky tiež si radšej robím bujony /vývary/ sama a skladujem v mrazničke.Za mojich mladých čias sa bežne používala vegeta alebo kocky,ale to sa ešte dbalo na čistotu
potravín.Dnes verím len tomu čo si urobím doma,ale odkedy som sama tak žijem najviac na domácich produktoch,ktoré obstaráva syn a vie kde rastie zelenina,ovocie,poprípade kde a ako sa zvieratká chovajú.

@mliekarka , máš pravdu,bola to naša zamilovaná polievka...vlastne ako každá čo som varievala a bolo ich skoro na každý deň v roku,ale bývavalo... :-)
pusta
tento pekný receptík mi teda akosi ušiel, je to kulajda, ktorú milujem :-)
vdaka za pripomenutie.
inak tiež verím dnes tomu, čo si spravím doma, presne ako ty @bozulka milá, veľkú pravdu si napísala.
bozulka
@pusta , od takej kuchárky ako si ty, pochvala poteší dvojnásobne.Ďakujem !!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia