Moja domáca krémeška fotorecept

nefertiti16 - fotkanefertiti16, 30. januára 2013

Chcela by som sa s vami podeliť o jeden recept na domáci krémeš, z domáceho lístkového cesta, ktorý som zatiaľ nikde nevidela - možno Zobraziť celý popisChcela by som sa s vami podeliť o jeden recept na domáci krémeš, z domáceho lístkového cesta, ktorý som zatiaľ nikde nevidela - možno - možno som prehliadla, a ktorý ma naučila moja mamka a ja ho do teraz robievam, pretože krémeše z neho sú lahodné, chrumkavé a miluje ich celá naša rodina :-)

30 ks
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
11 PL (studená)
300 g
štipka
1 l (studená)
4 ks (krémový prášok)
4 ks
9 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Z cery, (pre priateľky a priateľov z Čiech - je to 100% stužený tuk, lebo som počula, že u nich to nemá názov Cera, tak pre pochopenie) hladkej múky, 11 PL studenej vody a štipky soli si urobíme cesto.

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...dobre vymiesime, aby sme nemali v ňom hrudky....a uložíme na cca 1-2 hodiny do chladničky...lepšie sa bude dať vyvaľkať...

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...po vybratí z chladničky cesto rozdelím na dve polovice - približne ;-) - a každú polovicu vyvaľkám na veľkosť plechu a položímho na suchý plech, ale z opaku plechu, z vonkajšej strany, alebo na plech obrátený hore dnom, alebo ako to mám napísať :-) .... cesto dobre popichám vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo a upečiem do zlatova pri teplote 180°C ....

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...jedno cesto, po upečení si zvyknem vždy nakrájať za horúca na rezy, kocky alebo ako sa vám páči ......obidve nechám vychladnúť...

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...po vychladnutí plátov si uvarím krém: - z litra vody, 4 zlatých klasov (tiež pre českých priateľov - Zlatý klas je vlastne vanilkový puding o gramáži 40g. Tak že ak u nich nie je pod týmto názvom, môže byť vanilkový puding), 4 vanilkových cukrov a kryštálového podľa chuti, si dám variť puding. Medzitým si vyšľahám sneh z 9 bielkov, keď puding začína hustnúť dobre to miešam a potom uberiem oheň, pridám vyšľahaný sneh, pridám oheň a všetko to spolu dobre premiešavam, ale opatrne, vareškou, kým sa to nespojí a nevznikne z toho hladký, hustý krém...

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...odstavím a ešte horúce to vylejem na nepokrájaný plát - nemalo by sa to veľmi roztekať, aby sa vám to dalo pekne rozotrieť ...

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...rovnomerne to nožom rozotriem a poukladám na to, kocku po kocke, ten pokrájaný plát....celé to potom ešte raz nechám vychladnúť a zatuhnúť....

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...po vychladnutí a zatuhnutí posypem krémeš práškovým cukrom - my máme radi sladké, tak že husto - a podľa tých narezaných kociek, celý krémeš dokrájam....Dúfam, že som to prehľadne napísala a že sa vám vydarí, ak sa rozhodnete to vyskúšať .....Prajem dobrú chuť!

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

denyany
krásne sa ti koláčik podaril! oceňujem, že si vyrobila vlastné cesto, toto aj skúsim urobiť. krémeše nemám rada, ale cesto využijem na iný zákusok. a áno, napísala si to výborne, aj foto k receptu je fajn. vďaka za recept na cesto.
modrykamen
Podobne robila moja babina, mamina a tie naučili moju ženu (preto krémešku ja nepečiem). Pokiaľ ma pamäť neklame, akurát dávali maslo miesto Hery. No a kto neochutnal krémešku, teda krém v nej bez masla, tak nevie, čo je to dobrota.
marijanka712
@nefertiti16 krásny krémeš vydarený, je pekne vysoký a hlavne domáce cesto a dobrá plnka - tým neskúsenejšim možno aj mne by pomohlo keby si uviedla velkosť plechu na ktorom si to piekla , a ešte ked môžem dať radu uprav si recept v základných ingredienciach čo je cesto a čo plnka mne to nerobí problem , ale sme zvyknutýv receptoch to mať oddelené inač toto cesto mám roky v starej knihe napísané, ale nemala som odvahu ho vyskúšať vďaka tebe sa do neho pustím aj ja. ešte ráz vďaka za pekný kremeš ukladám do kk
sara8
Recept je super, len mám problém s Cerou... Myslíš, že možem použiť masť alebo Heru?
emivarga
Takúto krémešku robím aj ja ,ja dávam na plnku ešte šlahačku a na to už len čokoládovú polevu .Ale to tvoje cesto vyskúšam vyzerá super ukladám do kk.
mesiar50
Krémešky zbožňujem.Tvoje sa vydarili.Ale cením si hlavne to,že cesto si spravila domáce.
medovnicek
recept už aj odkladám a musím sa odhodlať na vyskúšanie, lebo krémešky mám rada a tento tvoj recept sa mi veľmi páči
marijanka712
práve do tohoto cesta je potrebné dať Ceru a doporučujem tak že si ju vyberiete priamo z chladničky a nastruhať na strúhadle / na tom čo strúhate tekvicu s väčšimi dierkami tak ako autorka to dokumentovala na fotografii č.1 tak sa lahšie vypracuje cesto musí to byť 100% tuk
helca103
Krásna krémeška takúto plnku robím aj ja - je výborná. Cesto poznám ešte z čias keď sa vyrábala IVA /teraz CERA/ a veru je do toho cesta potrebná, @sara8 tú nenahradíš Herou, odporúčam dodržať recept . Toto cesto netreba prekladať ako klasické lístkové cesto a je chutné aj na iné pečenie. Vrelo odporúčam.
marienka44
@Nefertiti16 ,elegantný a pekny a iste aj chutný krémeš. Ja davam do krému aj žĺtka a okrem puding. prášku aj hrubú múku asi 5 PL, co zaručuje, ze krem nebude tiect a bude tuhý ako remen. :-) To je vychytavka od skuseneho cukrara.
Ukladam do KK.
nefertiti16
babina49 - žľtky si zvyknem dať zamraziť, ak momentálne nič nepečiem iné, a po odmrazení použiť napr. do majonézy na zemiakový šalát :-) ........a pre sara8 - naozaj tam musí byť tá CERA - tiež si to pamätám ešte keď to malo názov IVA :-)
baby
pekný a dobrý koláčik, toto by som si dala hneď!
orchidea
krásne...robím aj ja takéto falošné lístkové cesto, krémeška je dobrá a aj to krájanie robím tak ako ty...
evanaaa
@nefertiti16 , tvoje krémeše, hlavne to cesto si ukladám, ale chcem sa spýtať - Cera je stužený tuk? Asi ano, ale pre istotu, lebo ja som kupovala Omegu, to by malo byť to isté.
potvora54
Tohle je moje dětství,jsem dávno počeštěná Slovenka.Cestou ze školy jsme si ho kupovali za 1,50...Kdepak ty časy jsou.Ukládám a určitě vyzkouším.
petrulinka
Nefertiti16: děkuji za komentář ohledně Cery, ale já jsem ji normálně koupila včera u nás v obchodě i pod stejným názvem. Tak on možná ten tuk nebude všude, ale u nás v Albertu ho měli. Tož jdu recept vyzkoušet :-)