Moja domáca krémeška fotorecept

nefertiti16 - fotkanefertiti16, 30. januára 2013

Chcela by som sa s vami podeliť o jeden recept na domáci krémeš, z domáceho lístkového cesta, ktorý som zatiaľ nikde nevidela - možno - možno som prehliadla, a ktorý ma naučila moja mamka a ja ho do teraz robievam, pretože krémeše z neho sú lahodné, chrumkavé a miluje ich celá naša rodina :-)

30 ks
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
11 PL (studená)
300 g
štipka
1 l (studená)
4 ks (krémový prášok)
4 ks
9 ks
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z cery, (pre priateľky a priateľov z Čiech - je to 100% stužený tuk, lebo som počula, že u nich to nemá názov Cera, tak pre pochopenie) hladkej múky, 11 PL studenej vody a štipky soli si urobíme cesto.

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...dobre vymiesime, aby sme nemali v ňom hrudky....a uložíme na cca 1-2 hodiny do chladničky...lepšie sa bude dať vyvaľkať...

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...po vybratí z chladničky cesto rozdelím na dve polovice - približne ;-) - a každú polovicu vyvaľkám na veľkosť plechu a položímho na suchý plech, ale z opaku plechu, z vonkajšej strany, alebo na plech obrátený hore dnom, alebo ako to mám napísať :-) .... cesto dobre popichám vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo a upečiem do zlatova pri teplote 180°C ....

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...jedno cesto, po upečení si zvyknem vždy nakrájať za horúca na rezy, kocky alebo ako sa vám páči ......obidve nechám vychladnúť...

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...po vychladnutí plátov si uvarím krém: - z litra vody, 4 zlatých klasov (tiež pre českých priateľov - Zlatý klas je vlastne vanilkový puding o gramáži 40g. Tak že ak u nich nie je pod týmto názvom, môže byť vanilkový puding), 4 vanilkových cukrov a kryštálového podľa chuti, si dám variť puding. Medzitým si vyšľahám sneh z 9 bielkov, keď puding začína hustnúť dobre to miešam a potom uberiem oheň, pridám vyšľahaný sneh, pridám oheň a všetko to spolu dobre premiešavam, ale opatrne, vareškou, kým sa to nespojí a nevznikne z toho hladký, hustý krém...

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...odstavím a ešte horúce to vylejem na nepokrájaný plát - nemalo by sa to veľmi roztekať, aby sa vám to dalo pekne rozotrieť ...

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...rovnomerne to nožom rozotriem a poukladám na to, kocku po kocke, ten pokrájaný plát....celé to potom ešte raz nechám vychladnúť a zatuhnúť....

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...po vychladnutí a zatuhnutí posypem krémeš práškovým cukrom - my máme radi sladké, tak že husto - a podľa tých narezaných kociek, celý krémeš dokrájam....Dúfam, že som to prehľadne napísala a že sa vám vydarí, ak sa rozhodnete to vyskúšať .....Prajem dobrú chuť!

    Moja domáca krémeška (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
krásne sa ti koláčik podaril! oceňujem, že si vyrobila vlastné cesto, toto aj skúsim urobiť. krémeše nemám rada, ale cesto využijem na iný zákusok. a áno, napísala si to výborne, aj foto k receptu je fajn. vďaka za recept na cesto.
Podobne robila moja babina, mamina a tie naučili moju ženu (preto krémešku ja nepečiem). Pokiaľ ma pamäť neklame, akurát dávali maslo miesto Hery. No a kto neochutnal krémešku, teda krém v nej bez masla, tak nevie, čo je to dobrota.