Moja domáca krémeška (fotorecept)

Autor receptu: nefertiti16

Chcela by som sa s vami podeliť o jeden recept na domáci krémeš, z domáceho lístkového cesta, ktorý som zatiaľ nikde nevidela - možno - možno som prehliadla, a ktorý ma naučila moja mamka a ja ho do teraz robievam, pretože krémeše z neho sú lahodné, chrumkavé a miluje ich celá naša rodina :-)

30 ks
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z cery, (pre priateľky a priateľov z Čiech - je to 100% stužený tuk, lebo som počula, že u nich to nemá názov Cera, tak pre pochopenie) hladkej múky, 11 PL studenej vody a štipky soli si urobíme cesto.
  2. ...dobre vymiesime, aby sme nemali v ňom hrudky....a uložíme na cca 1-2 hodiny do chladničky...lepšie sa bude dať vyvaľkať...
  3. ...po vybratí z chladničky cesto rozdelím na dve polovice - približne ;-) - a každú polovicu vyvaľkám na veľkosť plechu a položímho na suchý plech, ale z opaku plechu, z vonkajšej strany, alebo na plech obrátený hore dnom, alebo ako to mám napísať :-) .... cesto dobre popichám vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo a upečiem do zlatova pri teplote 180°C ....
  4. ...jedno cesto, po upečení si zvyknem vždy nakrájať za horúca na rezy, kocky alebo ako sa vám páči ......obidve nechám vychladnúť...
  5. ...po vychladnutí plátov si uvarím krém: - z litra vody, 4 zlatých klasov (tiež pre českých priateľov - Zlatý klas je vlastne vanilkový puding o gramáži 40g. Tak že ak u nich nie je pod týmto názvom, môže byť vanilkový puding), 4 vanilkových cukrov a kryštálového podľa chuti, si dám variť puding. Medzitým si vyšľahám sneh z 9 bielkov, keď puding začína hustnúť dobre to miešam a potom uberiem oheň, pridám vyšľahaný sneh, pridám oheň a všetko to spolu dobre premiešavam, ale opatrne, vareškou, kým sa to nespojí a nevznikne z toho hladký, hustý krém...
  6. ...odstavím a ešte horúce to vylejem na nepokrájaný plát - nemalo by sa to veľmi roztekať, aby sa vám to dalo pekne rozotrieť ...
  7. ...rovnomerne to nožom rozotriem a poukladám na to, kocku po kocke, ten pokrájaný plát....celé to potom ešte raz nechám vychladnúť a zatuhnúť....
  8. ...po vychladnutí a zatuhnutí posypem krémeš práškovým cukrom - my máme radi sladké, tak že husto - a podľa tých narezaných kociek, celý krémeš dokrájam....Dúfam, že som to prehľadne napísala a že sa vám vydarí, ak sa rozhodnete to vyskúšať .....Prajem dobrú chuť!