Mníchovské käsespätzle

archaa - fotkaarchaa, 28. mája 2012
Mníchovské käsespätzle
Foto: archaa
4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na spätzle:
500 g
5 ks
500 ml
Okrem toho:
1 ks
2 PL
1-2 CL
 trocha
250 g
1 kelímok




Postup

  1. 1

    Vsetky suroviny spracujeme v miske na hladké cesto, ktoré musí byt skôr tahavej, lepivej konzistencie a hádzeme cez "haluskovac" do osolenej vriacej vody. Ked vyplávajú na povrch, povaríme este 2 minútky a scedíme.

  2. 2

    V hlbsej panvici rozpustíme trosku masla a spätzle do nej vhodíme. Opekáme na masle takto asi 3-4 minútky a posypeme bohate strúhaným syrom (potrebujeme asi 250g). Este nemiesame, pockáme kým sa syr zacne tavit. Zalejeme sladkou smotanou a az po tom ich opatrne premiesavame, aby sa nám spätzle a syr so smotanou spojili v hustejsiu masu.

  3. 3

    Ked sa syr uz pekne tahá, môzme opatrne osolit, pridat mleté cierne korenie, rozdelíme do tanierov a podávame s trochou oprazenej paprikovej cibulky a pohárom vychladeného pivka.

  4. 4

    Papriková oprazená cibulka: Cibulu nakrájame na hrubsie prúzky, obalíme v múke zmiesanej s cervenou paprikou a oprazíme na oleji do mäkka. Vyberáme az ked zacne byt pripecená.

Diskusia k receptu

mamatata2
na Návšteve v Nemecku sme jedli tieto cestoviny ako prílohu k mäsu a boli výborné. Vyskúšame teraz podľa teba.
archaa
mamatata, spätzle sa v Nemecku ako pises podávajú aj k mäsu, toto je vsak recept na samotné spätzle so syrom, nieco ako nase halusky s bryndzou :)
archaa
pivonka, aj velká dobrota, ale upozornujem, velmi sýta a pohár pivka sa priam k takémuto jedlu ziada :)
evanaaa
Tieto halušky mi síce spätzle nepripomínajú ale môžu byť dobré o tom nepochybujem. Len sa mi zdá veľa vajec na pol kg múky.
hubata
Veru to musí byť dobrota či už samé alebo s mäskom. @evanaaa má pravdu s tými vajíčkami, je ich tam asi zbytične veľa......Ukladám medzi prílohy, vyskúšame. Vďaka za pekný receptík.
archaa
vdaka, tých vajícok je tam viac, nez sme zvyknutí, je to totiz originál recept, ktorý som sa naucila. Asi preto ich volajú eierspätzle-vajecné spätzle :)
babura
Poznám z čias keď som pracovala v Nemecku. Výborná mňamka. Moje obľúbené jedlo. Ďakujem za recept.....je to také Bavorské top, ešte žemlová knedľa a hríbový prívarok a samozrejme praclíky!!!! Super, vďaka
hannah22
robievam, ťažká dobrota a to pivko k tomu ozaj treba..... :))
archaa
Chcem sa vsetkým podakovat za komentáre, je to trosku makacka, ale stojí za to...budem drzat palce a tesit sa na správy, ako sa vám vydarili :)
moonika119
jáááááááááj, ale si moje chuťové poháriky spomenuli na toto skvelé jedlo -síce som ho jedávala v Rakúsku, ale boli skvelé. tuším ich budem musieť uvariť.
ďakujem za pripomienku :)
lia66
Milujem tieto cestoviny-ďakujem za rcp:))
jan1950
zelezne pravidlo u svabov...na 100g muky,jedno vajce...iba na spätzle
mirkamt
@Archaa , prosím ťa, cesto má mať konzistenciu ako na slovenské halušky či iné?
mirkamt
Takže vyskúšala som nemecké spätzle a chutili nám, boli výborné :-) o paprikovej cibuľke nehovoriac. Vďaka, Archaa ;-)
archaa
@mirkamt : Mirka veľlmi sa ospravedlňujem,že som prehliadla tvoj komentárik, ale vidím, že si si poradila aj bezo mna, šikuľka, tak mam veľkú radosť, že aj u vás doma chutilo
slonikvzoo
Kasespatzle si davam vzdy ked som Bayern, Baden-Wurtenberg alebo v Tirol :-) A Schnitlauch navrch milujem :-)
Mas krasne recepty, pozdravujem do Deutschland!
zolik
Vyborny recept! Jednoduche, chutne, syte a aj pomerne lacne jedlo. Robila som s Emmentaler.


marcela789
Toto je najlepší recept na Käsespätzle, vďaka tvojmu presnému postupu sa mi vždy podaria, ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia