Mišpuľový džem

Autor receptu: alena45

dostala som krabicu mišpulí, najprv som asi kilo zjedla, a potom mi bolo ľúto, že mi na zimu nič nezostane, tak som zo zvyšku spravila džem.

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mišpule som jemne osprchovala od prachu, odrezala som konček so stopkou, a okvetie, potom som ich prekrojila.
  2. Dala som ich do hrnca, pridala som cca 2 dcl vody, dobre premiešala a uviedla za občasného miešania do varu.
  3. Mierne vychladnutú zmes som postupne pasírovala cez sitko, zároveň som cez sitko precedila aj citrónovú šťavu, aby sa tam nedostali jadierka. Pasírovanie išlo veľmi dobre, trvalo cca 10 minút.
  4. Získala som hladkú kašu, prisypala som cukor a opäť za občasného miešania uviedla do varu a varila cca 10 minút na miernom plameni.
  5. Horúce som naliala do pohárov, zaviečkovala a zabalila do deky na cca 24 hodín.
  6. Tento džem som robila prvýkrát, chutí výborne, najviac som sa bála tej divnej farby, ale citrónová šťava mu dala krajší odtieň. Keby som ich mala menej, tak by som určite pridala jablko alebo tekvicu, ale som rada, že som to neurobila.