Foto: tekvica
Recept mám od mamky, robí ich, odkedy si na to pamätám. Sú ihneď mäkké, voňavé a ešte nikdy nestvrdli, aj keď ostala nejaká zabudnutá Zobraziť celý popisRecept mám od mamky, robí ich, odkedy si na to pamätám. Sú ihneď mäkké, voňavé a ešte nikdy nestvrdli, aj keď ostala nejaká zabudnutá škatuľa do februára... Foto je z minulého roku. Teraz som ešte nepiekla, ale recept pridávam už teraz, aby ste ich do Vianoc stihli upiecť. Veselé pečenie.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Cukor, med, vodu v kastróliku na miernom plameni roztopiť. Do horúceho pridať masť. Nechať trošku schladiť.
- 2
Do mierne teplej hmoty pridať vajcia, premiešať. Zmiešať múku, sódu, škoricu a klinčeky a pridať do hmoty. Všetko spolu vymiešať. Cesto sa zo začiatku lepí, ale cca po 10 min. je hladké, mäkké, pružné. Cesto zabaliť do fólie a šup s ním do chladničky. Na niekoľko dní až týždeň naňho zabudnúť.
- 3
Po spomenutí si na cesto ho vybrať z chladničky, nechať ohriať na izbovú teplotu. Na pomúčenej doske rozvaľkaťna cca 0,5 cm, aj menej (lebo dosť narastú) a vykrojiť medovníky podľa ľubovôle. Na papieri na pečenie piecť pri cca 180 °C 5-6 min. - podľa hrúbky medovníkov a typu rúry ( ja pečiem horný+ dolný ohrev). Na jeden plech dať medovníky približne rovnakej hrúbky a veľkosti. Treba sledovať okraje, aby nehoreli. Ak perníky ostanú neozdobené bielkovou polevou, treba ich pred pečením potrieť rozšľahaným žĺtkom s 2 PL mlieka a vtlačiť pol orecha alebo mandle.
- 4
Po upečení nechať vychladnúť na rovnom povrchu a následne odložiť do škatule a uzavrieť. Zdobiť po cca 3. dni. Ešte raz veselé Vianoce.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu