Medovníky podľa mamky
Autor receptu: tekvica
Recept mám od mamky, robí ich, odkedy si na to pamätám. Sú ihneď mäkké, voňavé a
ešte nikdy nestvrdli, aj keď ostala nejaká zabudnutá škatuľa do februára... Foto je z
minulého roku. Teraz som ešte nepiekla, ale recept pridávam už teraz, aby ste ich do Vianoc
stihli upiecť. Veselé pečenie.
20+60 minút príprava |
6 minút na 180 °C |
Postup
- Cukor, med, vodu v kastróliku na miernom plameni roztopiť. Do horúceho pridať masť. Nechať trošku schladiť.
- Do mierne teplej hmoty pridať vajcia, premiešať. Zmiešať múku, sódu, škoricu a klinčeky a pridať do hmoty. Všetko spolu vymiešať. Cesto sa zo začiatku lepí, ale cca po 10 min. je hladké, mäkké, pružné. Cesto zabaliť do fólie a šup s ním do chladničky. Na niekoľko dní až týždeň naňho zabudnúť.
- Po spomenutí si na cesto ho vybrať z chladničky, nechať ohriať na izbovú teplotu. Na pomúčenej doske rozvaľkaťna cca 0,5 cm, aj menej (lebo dosť narastú) a vykrojiť medovníky podľa ľubovôle. Na papieri na pečenie piecť pri cca 180 °C 5-6 min. - podľa hrúbky medovníkov a typu rúry ( ja pečiem horný+ dolný ohrev). Na jeden plech dať medovníky približne rovnakej hrúbky a veľkosti. Treba sledovať okraje, aby nehoreli. Ak perníky ostanú neozdobené bielkovou polevou, treba ich pred pečením potrieť rozšľahaným žĺtkom s 2 PL mlieka a vtlačiť pol orecha alebo mandle.
- Po upečení nechať vychladnúť na rovnom povrchu a následne odložiť do škatule a uzavrieť. Zdobiť po cca 3. dni. Ešte raz veselé Vianoce.