Medovníková chalúpka

frona - fotkafrona, 20. decembra 2010
Medovníková chalúpka
Foto: frona

Chalúpku sme nepiekli už pekných pár rokov. Vlastne možno aj nejakých 20. Toto bola obnovená premiéra. Manžel ma nahovoril, aby sme to skúsili znova Zobraziť celý popisChalúpku sme nepiekli už pekných pár rokov. Vlastne možno aj nejakých 20. Toto bola obnovená premiéra. Manžel ma nahovoril, aby sme to skúsili znova pre našich vnukov. Najprv som mala trochu strach, ale potom som si postupne začala zvykať na tú myšlienku, že to skúsime. Škoda len, že nemáme dcéru doma, lebo tá zdobí nádherné medovníčky. Určite by bola chalúpka oveľa krajšia, ale je to prekvapenie aj pre ňu, nie len pre vnukov, tak sme jej nič nehovorili. Som zvedavá, čo povie na náš výtvor.

Suroviny

Cesto:
1 kg
200 g
8 PL
4 ks
4 ČL
1 ČL
Poleva:
2 ks
300 g
asi 1/2
asi 2 PL




Postup

  1. 1

    Pomôcky: štetec, kartón na šablónu, ostrý nožík, špáradlá, pravítko, zdobítko na polevu, špajdle. Cesto: Vyšľahať vajcia, cukor a med. Pridať koreniny a časť múky so sódou bikarbónou a ďalšiu múku pridávať postupne, aby sme mali hladké a vláčne cesto. Zabaliť do fólie a nechať odstáť niekoľko hodín (aj dní)). Odpočinuté cesto znova premiesiť (ja som ho mala dosť husté, tak som musela pridať ešte trochu medu a asi 1 dcl vody) a vykrajovať jednotlivé diely chalúpky, ako sme si naplánovali. Ja som mala 1 ks najväčší diel, ktorý slúžil ako podložka. 2 diely na strechu, 2 obdĺžnikové diely na bočné steny a 2 menšie diely so špicom do strechy. No a aby chalúpka dobre držala pokope, tak som ešte upiekla 2 diely, ktoré slúžili ako plafón a podlaha vo vnútri chalúpky. Ešte som povykrajovala malé zvieratká, stromčeky a veľa malých koliesok a srdiečok, ktorými sme ozdobili potom chalúpku. Na plotík som použila formičku zo sady hracích kariet. No a na zlepovaní sa vyšantil môj muž. Ten si urobil aj šablónu z kartónu. Povyrezával okná a dvere, zo zvyškov cesta urobil komín. Lepil všetko polevou so štetcom a používal aj špáradlá na niektoré spoje. Keď bola chalúpka zlepená, tak ja som trošku vyzdobila figúrky, strechu a okolie chalúpky. Manžel dokončil plotík a zvieratká pred domom a bolo.

  2. 2

    Poleva: Všetko dobre vyšľahať mixérom. Polevu som držala v uzavretej nádobe, aby nevyschla. A brali sme si z nej iba po troške.

  3. 3

    A tekéto medovníčky by boli na chalúpke, keby o nej vedela dcéra. Ja som ich vždy napiekla a ona vyzdobovala

    Medovníková chalúpka - obrázok 3

Diskusia k receptu

morenajea
tiež som chcela piecť chalúpku, ale už mám 7 druhov napečených tak to asi odložím o rok. tá tvoja vyzerá krásne :)
danapa
Chalupka je kraaaasna,medovnicky tiez su bez chyby, aj ja by som chcela taku chalupku, aale si akosi na nu netruufam, sice po precitani receptu asi skusim, dakujem za super receptik a hlavne postup ☺☺☺
frona
No fotka sa akosi nezmestila celá a ja to neviem upraviť .... a ešte som zabudlááááá.... na koniec som chalúpku " zasnežila" posýpkou z práškového cukru
pivonka
Chalúpka sa vydarila, je krásna. Tvoja dcéra má mimoriadne šikovné ruky, to zdobenie je prekrásne. Tiež som pred rokmi urobila chalúpku, a bola naozaj pekná, ale ani fotka sa mi nezachovala, čo dosť banujem.
michsamant
Krasna chalupka, hned by som sa zahrala na Marienku a odlupla z nej medovnicek :) Velmi pekne nazdobene medovnicky.
hannah22
super chalupočka a dcéra je ozaj šikovná ,ja už len drobné perníčky.... :))
frona
hannah aj tá Tvoja na obrázku je krásna.....
pietruskaa
chceli by sme aj my vyskusat ale bojime sa ze sa rozpadne ked ju pospajame :D
frona
Neboooj, nerozpadne sa. Treba to nechať dobre zaschnúť. A keby sa predsa niečo hýbalo, tak spojiť špáradlami. Ja už mám tento rok cesto zamiesené a chcela by som sa pustiť tento týždeň do práce. Samozrejme za pomoci môjho manžela.