Medovník (predchodca Marlenky :)

shakespearik - fotkashakespearik, 8. augusta 2010

Na tento zákusok som chodievala do kaviarní ako stredoškoláčka a po získaní receptu ho pekávam veľmi často. Nie je finančne náročný a postup je Zobraziť celý popisNa tento zákusok som chodievala do kaviarní ako stredoškoláčka a po získaní receptu ho pekávam veľmi často. Nie je finančne náročný a postup je veľmi jednoduchý :)

12
porcií
3O minút
príprava
7 každý plát minút
na 170 °C

Suroviny

3 ks
300 g
2 ks
3 PL
1 KL
400 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Salko dáme variť do vodného kúpeľa na 2 hodiny, necháme vychladnúť.

  2. 2

    Sa sporák postavíme kastról s vodou a privedieme do varu. Postavíme naň misku tak, aby sa nedotýkala vody (parný kúpeľ). V miske rozpustíme 1 Heru. Potom do nej za stáleho miešania pridáme vajcia, med, cukor a múku zmiešanú so sódou. Cesto miešame vareškou alebo mixérom asi 1O min, kým nebude mať zlatú farbu.

  3. 3

    Nachystáme si 6 hárkov papiera na pečenie, na ktorý obkreslíme tanier alebo tortovú formu. Cukrárskou stierkou na všetky papiere rozotrieme cesto v čo najtenšej vrstve asi 1 cm za predkreslený kruh. Upečieme vo vyhriatej rúre. Cesto zmení farbu na tmavo karamelovú asi za 5 až 7 min. Ešte za horúca odstránime papiere. Ide to veľmi ľahko. Po vychladnutí na pláty položíme tanier a prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme.

  4. 4

    Karamel z uvareného salka zmiešame s Herou na hladký krém, ktorým pospájame pláty cesta a natrieme boky aj povrch medovníka. Krém natierame len v tenkých vrstvičkách. Povrch aj boky posypeme posýpkou, ktorú dostaneme postrúhaním zbytných okrajov cesta na hrubom strúhadle. Takto pripravený medovník necháme aspoň 12 hodín odpočívať pri izbovej teplote. Podávame s kopčekom nesladenej šľahačky.

Diskusia k receptu

evanaaa
Shakespearik, Marlenku poznám, je výborná, a si šikovná, že si ju dokázala. Nie je to tak trochu babračka ? Myslím tým, náročnejšiua príprava? A väčšinou sa robí z orechami, tak som ju chutnala aj ja, ale iste aj táto stojí za to.
evanaaa
iste si si všimla, že podobný medovník pridala asi o deň neskôr aj Sabrina123, len trochu sa líšia, ona tam dala aj tie orechy.
shakespearik
Marlenka je ozaj orechová alebo kakaová, ale tento medovník bol bez orechov, predával sa asi pred siedmimi rokmi.. tak preto bez orechov.. ale už mám vymyslenú aj orechovú verziu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia