Medovníčky

hankazv - bez fotkyhankazv, 9. decembra 2013
Medovníčky
Foto: hankazv

Môj obľúbený osvedčený recept na medovníčky, ktorý sa vždy podarí.

Suroviny

400 g
170 g
50 g
3 PL
1 PL
2 ks
1 ČL
1 ČL
Poleva:
1 ks
3 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Do väčšej nádoby si dáme všetky suroviny (heru mierne natopíme v hrnčeku v mikrovlnke, aby nebola tvrdá ale ani horúca) a vymiesime hladké cesto plastelínovej konzistencie. Ak sa nám podarí pridať troška viac medu (ťažko sa odhadne) a cesto sa nám lepí, tak pridáme múku a domiesime.

  2. 2

    Cesto dáme do mikroténového sáčku, ktorý zaviažeme a takto ho odložíme do chladničky. Ja si ho vždy miesim v stredu večer a medovníčky pečiem v sobotu. Cesto musí aspoň dva dni postáť.

  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky aspoň 2 hodiny pred pečením, aby bolo izbovej teploty a ľahšie sa nám vaľkalo. Vaľkáme na pomúčenej doske, asi na hrúbku 4mm. Pečieme na papieri na pečenie, vo vyhriatej rúre - ohrev hore + dole + ventilátor, na 165 stupňoch, asi 5 minút.

  4. 4

    Medovníčky odmeknú asi po 2 týždňoch, čo mne vyhovuje keďže ich robím veľa (na obrázku ktorý som pridala je 3,5 dávky - teda cesto z 1,4 kg múky) a všetky ich zdobím :) Poleva: bielko s cukrom ušľahať vo vysokej nádobe pri najvyšších otáčkach, asi po minúte šľahania pridáme citrónovú šťavu (pozor na kôstky) a došľaháme do tuha, tak aby sme mali stredne pevný sneh - musí držať keď ho preklopíme hore hlavou, ale nesmie byť príliš tvrdý, aby sa s ním dalo kresliť a nemuseli sme moc tlačiť na vrecko. Odporúčam kúpiť si špeciálne vrecká na zdobenie medovníčkov, majú ich v domácich potrebách za pár centov.

Diskusia k receptu

danenka
Z koľkých dávok receptu sú tie štyri krabice medovníčkov ?
grejsy
tak tomuto sa povie krása vianoc, a prekrásna práca a hlavne trpezlivosť pri zdobení medovníčkov - nádhera.
mariamka
neskutocne,, inak cesto podobne robim,, tiez vychytane za tych par rokov, akurat bez rumu, a pozeram na tie tvary, take formicky (cizma, snehuliak, zvoncek s maslou, svinka??.. ) som v zivote nevidela, krasne vtipne zdobenie :))
garanco
Pekne si ich vyzdobila!
Včera som urobila cesto na medovníčky a môj recept je takmer identický s Tvojím (ja mám iba o pár gramov menej cukru), bod 2 a 3 akoby si opísala z mojej písanky- je to náš starý rodinný recept. Zajtra popoludní budem s vnučkou piecť- nemá totiž žiadne mimoškolské akcie...
... polevu iba miešam až úplne do biela, pridávam trochu maizeny, aby dobre držala...
marienka44
@Hankazv ,dakujem za tip-kde kúpiť vrecká na zdobenie. Nevedela som to.
Krásne, ukážkové medovníčky. Ja miešam múku pšeničnú s ražnou v pomere 1:1. Ukladám recept do mojej KK: :-)
chorvatka
Cesto uz mam hotové, odpociva v ladnicke. Chcela by som ich zdobit polevou, ale kedy to treba : pred pecenim alebo az po ?
Vdaka za pomoc a krasne vianoce vsetkym kuchtickam z varechy
evanaaa
@chorvatka , ja síce perníčky nepečiem, ale zdobia sa až po pečení, ak si toto mala na mysli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia