Medovníčky

Autor receptu: hankazv

Môj obľúbený osvedčený recept na medovníčky, ktorý sa vždy podarí.

Postup

  1. Do väčšej nádoby si dáme všetky suroviny (heru mierne natopíme v hrnčeku v mikrovlnke, aby nebola tvrdá ale ani horúca) a vymiesime hladké cesto plastelínovej konzistencie. Ak sa nám podarí pridať troška viac medu (ťažko sa odhadne) a cesto sa nám lepí, tak pridáme múku a domiesime.
  2. Cesto dáme do mikroténového sáčku, ktorý zaviažeme a takto ho odložíme do chladničky. Ja si ho vždy miesim v stredu večer a medovníčky pečiem v sobotu. Cesto musí aspoň dva dni postáť.
  3. Cesto vyberieme z chladničky aspoň 2 hodiny pred pečením, aby bolo izbovej teploty a ľahšie sa nám vaľkalo. Vaľkáme na pomúčenej doske, asi na hrúbku 4mm. Pečieme na papieri na pečenie, vo vyhriatej rúre - ohrev hore + dole + ventilátor, na 165 stupňoch, asi 5 minút.
  4. Medovníčky odmeknú asi po 2 týždňoch, čo mne vyhovuje keďže ich robím veľa (na obrázku ktorý som pridala je 3,5 dávky - teda cesto z 1,4 kg múky) a všetky ich zdobím :) Poleva: bielko s cukrom ušľahať vo vysokej nádobe pri najvyšších otáčkach, asi po minúte šľahania pridáme citrónovú šťavu (pozor na kôstky) a došľaháme do tuha, tak aby sme mali stredne pevný sneh - musí držať keď ho preklopíme hore hlavou, ale nesmie byť príliš tvrdý, aby sa s ním dalo kresliť a nemuseli sme moc tlačiť na vrecko. Odporúčam kúpiť si špeciálne vrecká na zdobenie medovníčkov, majú ich v domácich potrebách za pár centov.