Mätový sirup

egreska - fotkaegreska, 12. júna 2010
Mätový sirup
Foto: egreska

Suroviny

1 šalka
2 šalky
1 šalka




Postup

  1. 1

    Mätu dobre umyjeme a dame varit s cukrom a vodou.Varíme asi 5 minut,prelejeme cez sitko a nechame vychladnut.Používame do studených miešaných napojov ale aj do čaju.

Diskusia k receptu

zdezda
:-) ukladám, sirup som ešte z mäty nerobila, hoci ju stále pestujem, no rozdávam na čaj, ďakujem:-)
tinca
@egreska dobrý sirup, len asi mäty z balkóna by bolo málo. Ale už som kúpila ďalší črepník, je krásne rozrastená, z jedného som už ostrihala skoro všetko v čase choroby na čaj, ale aj tá sa pekne rozrastá. Možno našetrím za šialku.
jerica
ďakujem , za podnet , mätu mám , rastie ako burina , rozťahuje sa , nevadí. Spravím si syrup.
1x volt
benko
Poznám v Malých Karpatoch celé záhony mäty. Dá sa aj tá použiť?
22janka22
Mata nam doma rastie na zahrade ako burina, ale je z nej vyborny caj. Sirup je zaujimavy napad ale tolko cukru... nemohol by byt aspon hnedy cukor?
bambulka51
Ďakujem , mätu mám na zahradke, určite urobím.Kúpila som ju aj s domom!!!
egreska
@benko neviem, či sa da použit aj lesna,treba vyskušat.,teda použit sa da určite, len ta bude asi menej chutovo vyrazna..
@22janka22 myslím že by to šlo ale neskušala som..
hannah22
Ukladám a vyskúšam rastie ako burina, skúsim či sa nedá aj medovka takto spracovať , nemá niekto skúsenosť ? ... :))
egreska
čítala som na nete,robí sa aj z medovky..chutí podobne ako mäta ?
babidka
som rada , ze si dala ten recept @egreska . prave som sa ten sirup chystala robit , ale asi dam trosku menej cukru . Ja mam maty tolko , ze moj recept by bol :zoberieme vedierko matovych listkov ...:-)))) @benko , pouzit sa da aj mata divokorastuca , jeden druh je dokonca este aromatickejsi ako mata pieporna / taka s bordovymi stonkami/Je pravda , ze u nas je vzacnejsia , vyskytuje sa malokde . Mata dlholista / rastie v takej vlhsej pode okolo potokov ap./ a zrejme si myslel na tuto je tiez dobra , ale ako radi @egreska , daj jej viacej ako maty piepornej .dalsia mata - hunata alebo vonava , ktora sa vysieva do zahonov / ma zelene listky aj stonky / je tiez velmi dobra - vonia vsak trosku menej a je vhodnojsia do jedal.
jabath
ja robím podobne sirup z bazovych kvetov, len pridavam ich necham vopred 1 den luhovat a okrem cukru pridavam aj kyselinu citronovu . Je fantasticky!!!! ( do čaju aj ako limonada)
vodnicka
tato varecha je carovna :), uz 3x sa mi stalo, ze som pomyslela na nejaky recept alebo ingredienciu, a vecer som si to nasla v suhrne :D stalo sa mi to aj s matovym sirupom..dakujem
kuchticka
Tento recept je dobry az na to velke mnozstvo cukru. Ja mam maty, ze by som naplnila niekolko vriec listkov. Pestujem asi 6 druhov maty: peporna pomerancova, jablkova, ananasova, zazvorova a cokoladova. Velmi dobre vonia a chuti prave ta ananasova a jablcna. Ja si ju davam kazdy den do mojho zeleninoveho salatu - vzdy ustipnem vrstek z kazdej z nich a pokrajam do salatu.
kittys
supeeerrr, urobím!!! Môžem urobiť z aj mäty, čo nachádzam v prírode?
tinca
dievčence niektorým sa zdá, že veľa cukru, ale z čoho chcete mať potom sirupovú konzistenciu, len z cukru. Ak by sme dali málo, potom by to bola len voda. Radšej potom doporučujem si ho dať menej do vody pri pití.
egreska
presne tak @tinca , ja si nemyslím že ho je až tak strašne vela ale sirupy sú sladké,treba si dat menej do pohara...
sjuz
robievam. je fajový. tak isto aj medovkový, pridávam ja materinu dúšku.
moli
Zajtra budem robiť, dám vedieť aké boli doma ohlasy, ale určite budú dobré :o)
prdelinka
mňam,bol úplne geniálny :)))) keby mal doma niekto matu na predaj,napíšte mi ! tá naša sa v netráženej chvíli dostala do rúk svokrovi a je usušená na povale.
liliwt
Máte na predaj niekto mätu v okolí Nitry? rada by som si na zimu urobila zásobu sirupu :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia