Mätový likér

huck - fotkahuck, 13. augusta 2011

Mata prieporna je jednou z najoblubenejšich byliniek širom sveta, nie bez dovodu. Existuje niečo viac ako 25 druhov maty. Takmer v každej domacnosti sa Zobraziť celý popisMata prieporna je jednou z najoblubenejšich byliniek širom sveta, nie bez dovodu. Existuje niečo viac ako 25 druhov maty. Takmer v každej domacnosti sa použiva matovy čaj pri traviacich tažkostiach, a mnohi z nej pripravuju sirup a liker.. . Doležite je, aby sme matove listy nazbierali zavčasu rano...

Suroviny

10 dkg (lístky)
1/2 kg
1 l ( 50% neutralnej aromy)
3 dl
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Listy maty podla potreby umyjeme, osušime a pokrajame. Uložime do vačšieho pohara s uzaverom. Pridame klinčeky, pomarančovu koru,a zalejeme alkoholom. Hermeticky zatvorime. Nechame stat 10 dni, pri tom každe 2 dni potrasieme poharom aby alkohol dobre prkryval listky. Po 10 dnoch uvarime z cukru a vody sirup ( par minut do spenena) - ochladime. Listy maty dobre precedime a potom ešte stisneme (vyžmychame) cez gazu a pomiešame s ochladenym sirupom.

Diskusia k receptu

kuchticka
Vdaka, idem zajtra zberat matu a skusim vyrobit tento liker. Bude pre sviatocne prilezitosti. Vdaka :-)
lubosov
Presne podľa návodu som spravil nálev, ale po 4 dnoch stmavol a neprijemne smrdel. Spravil som niekde chybu? Nemali by sa lístky maty vyluhovat len v prevarenej vode a až potom doliať alkohol?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia