Maslová omáčka k dezertom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 7. novembra 2015

Ľutujem, že som ju nepoznala skôr...

5 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

85 g
170 g
2 PL
85 ml




Postup

  1. 1

    Ak máte možnosť zadovážiť si Golden syrup, neváhajte, prosím, je naozaj vynikajúci. Neviem, či ho u nás dostať, kúpila som si ho ešte na dovolenke vo Francúzsku. Dá sa vyrobiť aj podomácky ale originál určite nenahradí. Sirup má nádhernú jantárovú farbu, chutí podobne ako javorový sirup alebo melasa. Podľa môjho názoru ešte lepšie. Jeho výroba sa začala v Anglicku pred vyše 100 rokmi a v západných krajinách sa používa často k príprave dezertov, či ako poleva na palacinky apod. Aj tu na Vareche sú recepty s jeho použitím. Aj preto som si ho priniesla.

    Maslová omáčka k dezertom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslová omáčka patrí k základným omáčkam v západných krajinách. Odmerala som si potrebné suroviny

    Maslová omáčka k dezertom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a v rajničke na miernom ohni som za stáleho miešania rozpúšťala maslo, cukor a sirup. Priliala som smotanu, nechala prevrieť a odstavila. Kryštáliky cukru musia byť úplne rozpustené.

    Maslová omáčka k dezertom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Omáčka - poleva je najlepšia ešte teplá, chladnutím hustne a tuhne. Ako tak premýšľam, bude vynikajúcou polevou na parené buchty, vianočku, lievance, suché pečivo... Kto miluje chuť roztopeného masla v kombinácii so sladkým, príde si určite na svoje a pochopí moje očarenie:-)

    Maslová omáčka k dezertom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

janara
mne by to určite chutilo, hned by som si dala...
jozka2
Aj ta vona po masle dodava ohromnu chut po masle.5*
levand
To je ale nesprávnosť v gastronómii, od kedy je z masla omáčka ? To čo Ty nazývaš omáčkou je obyčajný Francúzsky krém Saurer.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Alebo k jablkovej štrúdli s kopčekom vanilkovej zmrzliny :-).
paeva
dá sa niečim nahradiť ten golden sirup? ja som sa s ním nestretla, dik
kukulienka71
táto omáčka je veľmi výraznej chuti, koláčik k nej tu je skôr doplnkom, takže skôr k muffinom, lievancom by som ju ponúkala. @paeva , golden syrup je z trstinového cukru, je aj tu na vareche recept na jeho domácu výrobu, aj keď ten som nechutnala, tak neviem, nakoľko sa môže podobať. Mne pripomína javorový sirup, ale je oveľa hustejší. Skús v Marks& Spencer, Metre alebo Tesco hypermarkete, je možné, že natrafíš, na ich webstránke je uvedený.
Vďaka za komentáre, potešili.
junior
@kukulienka71 recept sa mi páči. Spomináš sYrup a aj sIrup... Je to jedno a to isté?Ujo google tiež obidva výrazy akceptuje, je v tom nejaký rozdiel?
kukulienka71
Ďakujem, @junior :-) Golden syrup je presný názov suroviny, preto tam píšem "y". Sirup potom spomínam tak ako sa píše u nás, už len akoby som písala povedzme čokoládu aj keď použitá surovina by mala názov schokolade. Dúfam, že som to dobre vysvetlila:-)
45678
Dnes som vyskusala,poiuzila som med,kedze sirup nemam a som nad mieru spokojna s konzistenciou a tiez chutou,urobila som dukatove buchticky,dakujem za recept:)
kukulienka71
Ďakujem za bleskurýchlu pozitívnu odozvu, veľmi dobre si si poradila. Dukátové buchtičky sú určite vynikajúce s tou omáčkou, @45678 :-)
kukulienka71
milá Jarka, veru máš pravdu, u nás sa ocitla aj na hrozne, kyslosladká chrumkavá chuť ovocia bola vhodne doplnená tou sladučkou maslovou dobrotou. Ďakujem pekne za ďalšiu ukážku, že si fajnšmeker;-)
cesminaz
Ja chut masla zboznujem,takze u mna jednoznacne fajnotka ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia