Orechové sušienky
Orechové sušienky

Masarykovy sušenky

rubyrom - fotkarubyrom, 13. januára 2020
Masarykovy sušenky
Foto: rubyrom
20 minút
príprava
15-20 minút
na 170-180 °C

Suroviny

300 g
100 g
200 g
1 ks
20 g
180 g (alebo lieskové)
Na obalenie:




Postup

  1. 1

    Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, kakao, žloutek, máslo. Vše propracujeme a a přidáme ořechy, zapracujeme je do těsta.

  2. 2

    Těsto rozdělíme na dva díly. Z každého uděláme váleček, který obalíme ve třtinovém cukru a nakrájíme na silnější kolečka. Naklademe je vedle sebe na plech s pečícím papírem, nemusíme nechávat velké mezery, sušenky nenabudou.

  3. 3

    Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 170 °C asi 15-20 minut.

Diskusia k receptu

angelikasch
Poznám T. G. Masaryka, Masarykovu univerzitu, Masarykovo nádraží... Viaže sa k pomenovaniu keksíkov aj nejaká historka súvisiaca s niečím z tohto alebo je to názov z kategórie "proste sa tomu tak hovorí"?
rubyrom
@angelikasch (13.1.2020 17:54)

Včera večer jsem se dívala na pořad na TV 1 napečeno, tam tyto sušenky dělal cukrář J. Maršálek. Říkal, že tyto sušenky miloval T.G.Masaryk a proto se jim tak říká. Recept mám již dlouho a úplně jsem na ně zapomněla, přestože nám vždy velmi chutnaly. Televizní pořad mi je připomenul a hned jsem je udělala. Mohu je všem doporučit, jsou nejen rychle udělané, ale jsou také velmi jedlé, křehké a křupavé.
radost
3:2:1 linecké s kakaom a lieskovcami
je možné dať lieskovce celé-vopred namočiť..
vyzerajú efektne
Masaryk mal zrejme dlho dobré zuby..:-)
45678
@martamm (13.1.2020 19:56)

Celé, aj lieskové, včera som videla cukrárskeho majstra v TV :-) asi ako píše @radost ,treba vopred namočiť..
sonulienka
Vyzerajú fantasticky určite ich vyskúšam. Ale prečo som ešte o nich nepočula teda aspoň tak pomenované. Veď za slobodna som sa písala Masaryková....
haji
Pěkný receptík, stará dobrá klasika. Je více receptů spojených s TGM, stačí zadat do vyhledávače. Krásné foto!
alina598
Ďakujem za výborný recept, milujem klasiku, robila som ich a sú naozaj skvelé
marikafil
Vyskúšané, výborné sú. Ja som teda hľadala aj inde na webe, a niekde som našla vychytávku, že orechy treba najprv namočiť na niekoľko hodín do vlažnej vody. Urobila som to tak. Mala som krásne polovice orechov, takže u toho cesta kade-tade vytŕčali, ale pomohla som si nožom, spolu s cestom som to krájala a znovu miesila, išlo to rýchlo a orechy sú v takých správnych kúskoch. Myslím, že sa natrvalo zaradia k našim obľúbeným!