Chcela by som sa s vami podeliť s ďaľším marockým super receptom. Marocké palicinky sú výborna pochúťka, či na sladko alebo na slano. Buď Zobraziť celý popisChcela by som sa s vami podeliť s ďaľším marockým super receptom. Marocké palicinky sú výborna pochúťka, či na sladko alebo na slano. Buď s medom alebo džemom, alebo so syrokrémom a varenými vajíčkami. Vyskúšajte, neoľutujete :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Foto: silvia16
Postup
-
1
Dáme si obidve múky do misky, pridáme soľ, droždie a letnú vodu.
-
2
Vymiešame okolo 5 minút ako cesto na chlieb/knedľu.
-
3
Keď je cesto pekne vymiešané tak si v šálke zohrejeme dve lyžice masla (v mikrovlnke) a pridáme doň na pol oleja a premiešame. Touto maslovou zmesou si potrieme tácku alebo pracovnú dosku na ktorej budeme pracovať.
-
4
Z cesta si urobíme malé guľky/loptičky, uložíme na tácku, potrieme maslom a necháme odstáť, vykysnúť na 30 minút.
-
5
Po 30 minútach si potrieme pracovnú dosku maslom a uložíme jednú guľku. Palcami roztiahneme palacinku na tenký štvorec. Mezdi skladaním si môžme cesto posýpať krupičnou múkom. Môžte si pozrieť moje video.
-
6
Tento štvorec zložíme ako na obrázku dole:
-
7
Zložíme druhú stranu:
-
8
Ešte zložíme ľavú stranu:
-
9
A ešte pravú stranu a máme marockú palacinku.
-
10
Takúto palacinku si odložíme naspäť na tácku a necháme zase chvíľu odstáť. Medzitým si urobíme ostatné palacinky tým istým spôsobom a necháme ich odstáť okolo 20 minút. Potom si rozpálime panvicu s kvapkou oleja. Palacinku si dáme naspäť na pracovnú dosku a troška ju zase roztiahneme a dáme upiecť z obidvoch strán.
-
11
Takéto palacinky sú marocká špecialita. Môžte ich podávať s medom, džemom, syrokrémom, vajíčkami, salámou a s kávou alebo s marockým metovýk čajom. Dobrú chuť prajem.
5*
5*
@Mijaita , ano, ano. Bola som v Maroku a tieto palacinky som si veľmi obľúbila, a preto som ich vyskúšala urobiť aj doma. Máte pravdu, že doma nikdy nebudú také isté ako ked sú pálené na skalnej peci a robené niekým kto má niekoľko ročnú prax. Ale stále sú výborné. Myslým, že oni ich prekladajú viac krát aby boli ako filo cesto, a medzi su potierané olejom = čomu sa ja vyvarujem, aby boli zdravšie. Ale možte ich preloziť viackrát ak ich chcete ako na vašom obrázku.
Do maminej domácnosti sa takáto múka nekupovala, mama jej neverila. Kupovala radšej múku balenú po 5 kg v plátených vreckách,doma ju zavesila v komore na háčik, aby sa k nej nič nedostalo. Prázdne vrecká sa vyvarili, vyžehlili a skladovali sa v nich bylinky, sušené ovocie a pod.
Ale som sa rozpísala.... Až sa sama divím, aké spomienky môže vyvolať zabudnutý výraz krupicová múka.....
@ beatabs a @ janger - dávam 2 malé lyžičky sušeného droždia.
Som veľmi rada, že sa vám recept páčil. Ďakujem. Prajem krásny večer.
@lucicik - s tou hrubou múkou dobre píšeš. Máme hrubú múku, hrubú krupicovú múku a detskú krupicu. Hrubú krupicovú používam pri príprave zemiakového cesta na šúľance, či gule /slivkové, alebo údeným mäsom plnené/.