Foto: rennatte
Obmena moravských koláčov s čerstvým ovocím.
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Z trošky teplého mlieka, lyžičky cukru a štipky soli pripravíme kvások, vlejeme do múky, pridáme rozpustený tuk, zvyšný cukor vymiesime cesto a necháme nakysnúť. Po nakysnutí preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 1cm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme 10 minút podkysnúť. Zatiaľ si umyjeme a odkôstkujeme marhule. Pomocou ďalšieho pohára s priemerom dna menším o 1 cm ako sú vykrojené kolieska zatlačíme do kolieska jamku
-
2
do jamnky nasypeme pol lyžičky cukru a položíme polovicu marhule hore bruškom
-
3
okraje koliesok potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť
-
4
kým sa piekli marhuľové oči, niekoľko marhulí som zabalila do cesta na parené buchty
-
5
hotové oči posypeme práškovým cukrom
-
6
parené buchty kakaom alebo makom...Dobrú chuť
Tieto koláčiky až oči-pučí ukladám, lebo je to dobrá inšpirácia: krásne ukážu na mise v susedstve drobných zákuskov ako napr. šuhajdy, šamrole, linecké. Moji chlapi majú radi kysnuté ovocné, deti zasa zákusky a tak ukladám, aby som nezabudla. Vďaka za krásny popis a foto.
@babav , nechcela si napísať - hore bruškom? Lebo vypuklá časť je navrchu, nie dole.