Marcipánové koláčiky s hruškami a mandľami

livinka - fotkalivinka, 23. apríla 2014
Marcipánové koláčiky s hruškami a mandľami
Foto: livinka

Na Veľkú noc som mala chuť vyskúšať nejaký nový dezert. Na tento som natrafila na jednom zahraničnom blogu, trochu som si ho upravila a neoľutovala som - je síce z tých sladších, ale je naozaj výborný a pre milovníkov marcipánu ako stvorený :)

8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

1 balenie
4 ks
100 g
2 ks
300 g
700 ml
podľa potreby
z 1/2 citróna
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrušky olúpeme, zbavíme stopiek, rozpolíme a potrieme šťavou z polovice citróna (aby nezhnedli).

  2. 2

    V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme cukor a vydlabané semienka z vanilkových luskov a aj vydlabané vanilkové lusky. Zahrievame, kým sa cukor nerozpustí.

  3. 3

    Pridáme hrušky, necháme rýchlo zovrieť a varíme, kým hrušky nezmäknú (mali by byť mäkké, no stále pevné - nie rozvarené!). Ja som mala celkom tvrdé hrušky, varila som ich asi 7-8 minút. Po uvarení ich necháme odkvapkať, vychladnúť a nakoniec z nich odstránime jadrovníky.

  4. 4

    Lístkové cesto rozvaľkáme a formičkou (príp. pohárom alebo mištičkou) vykrojíme z cesta 8 väčších koliesok (tak aby nám ostalo čo najmenej zvyškov z cesta). Na ne nastrúhame marcipán (strúhať sa bude lepšie, ak ho necháme chvíľu v mrazničke) a posypeme ich plátkami mandlí.

  5. 5

    Hrušky narežeme tak, aby zostali pri stopke spojené. Roztiahneme ich do vejáriku a poukladáme na pripravené kolieska.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 20 minút. Po 15 minútach hrušky poprášime práškovým cukrom a necháme jemne skaramelizovať. Vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a podávame.

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
nádhera, marcipán v kombinácii s jablkami alebo hruškami je u mňa veľmi obľúbený. Ja osobne by som teda rapídne ubrala cukor, marcipán je sladký dosť....
@tiginko pravda, ale cukor hrušky pri varení príjemne osladil, neboli vôbec presladené.. a to ja pri tom sladké veľmi nemusím, som skôr na slané, takže ak to nevadilo mne, nemalo by ani iným.. ale každý nech si urobí tak, aby mu chutilo, inšpirácia sa predsa hodí vždy :)
@livinka , upratovala som mraziak, mala som zvyšný kúsok lístkového cesta a jednu zrelú hrušku, hneď ma napadli tvoje koláčiky. Keďže hruška bola mäkká, nevarila som ju, o fajnotku k poobedňajšej kávičke mám postarané. Zaraďujem medzi vyskúšané, výborné, ďakujem.


Pridaj komentár k receptu: