Marcipánové koláčiky s hruškami a mandľami

Autor receptu: livinka

Na Veľkú noc som mala chuť vyskúšať nejaký nový dezert. Na tento som natrafila na jednom zahraničnom blogu, trochu som si ho upravila a neoľutovala som - je síce z tých sladších, ale je naozaj výborný a pre milovníkov marcipánu ako stvorený :)

8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrušky olúpeme, zbavíme stopiek, rozpolíme a potrieme šťavou z polovice citróna (aby nezhnedli).
  2. V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme cukor a vydlabané semienka z vanilkových luskov a aj vydlabané vanilkové lusky. Zahrievame, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Pridáme hrušky, necháme rýchlo zovrieť a varíme, kým hrušky nezmäknú (mali by byť mäkké, no stále pevné - nie rozvarené!). Ja som mala celkom tvrdé hrušky, varila som ich asi 7-8 minút. Po uvarení ich necháme odkvapkať, vychladnúť a nakoniec z nich odstránime jadrovníky.
  4. Lístkové cesto rozvaľkáme a formičkou (príp. pohárom alebo mištičkou) vykrojíme z cesta 8 väčších koliesok (tak aby nám ostalo čo najmenej zvyškov z cesta). Na ne nastrúhame marcipán (strúhať sa bude lepšie, ak ho necháme chvíľu v mrazničke) a posypeme ich plátkami mandlí.
  5. Hrušky narežeme tak, aby zostali pri stopke spojené. Roztiahneme ich do vejáriku a poukladáme na pripravené kolieska.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 20 minút. Po 15 minútach hrušky poprášime práškovým cukrom a necháme jemne skaramelizovať. Vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a podávame.