Mango kulfi - indická zmrzlina fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. júla 2012
Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept)
Foto: pusta

Zbožňujem mango v akejkoľvek podobe a zmrzlinu tiež. Na nete som našla veľa receptov na prípravu tohoto obľúbeného studeného dezertu v Indii. Je Zobraziť celý popisZbožňujem mango v akejkoľvek podobe a zmrzlinu tiež. Na nete som našla veľa receptov na prípravu tohoto obľúbeného studeného dezertu v Indii. Je to zmrzlina, pripravovaná z ovocia na báze zahusteného mlieka. Vybrala som jeden z týchto receptov, ktorý navyše obsahuje mletý kardamom a šafrán, čo jej ešte pridáva na exotike a chuť tejto vynikajúcej pochúťky výborne umocňujú opražené posekané mandle. Iste som ju nerobila naposledy, skúste aj Vy a verím, že si labužnícky pochutnáte.

30 minút
príprava
20 + 10 minút
na 80 °C

Suroviny

1 ks/cca 350 g
1 ks/cca 390 g
1/4 šálky 1 šálka = 250 ml
500 ml
1/4 Cl
 niekoľko vláken
podľa chuti
1/4 šálky lúpané/pistácie




Postup

  1. 1

    Dôležité bolo zohnať čerstvé mango, niekde mali prezreté, inde nemali vôbec, ale napokon sa podarilo. Bolo síce tvrdé, teda nezrelé, preto som ho vložila do papierového vrecka a počkala som 5 dní, kým bolo správne zrelé, čo sa dá poznať podľa toho, že po stlačení prstom zostane na šupke jamka.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V deň "D" som najprv nachystala potrebné suroviny, a síce sušené Tatra mlieko, kondenzované nesladené mlieko a práškový cukor. Ak použijete sladené kondenzované mlieko, treba skôr ako sa rozhodnete sladiť, najprv ochutnať pripravenú masu bez cukru a započítať aj sladkosť samotného manga a až potom dosladiť podľa vlastnej chuti.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odmerala som si množstvo sušeného mlieka, čo je 1/4 obsahu šálky objemu 250 ml, t.j. 62,5 ml presne, ale stačí len približne toto množstvo.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nachystala som si mletý kardamom, množstvo asi 1/4 čajovej lyžičky.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si aj šafran, stačí naozaj málo, len niekoľko vláken.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mandle som sparila horúcou vodou, ošúpala som ich a nechala riadne oschnúť.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Suché mandle som pokrájala na hrubo a opražila som ich na suchej panvici za stáleho miešania, treba dávať pozor, lebo sa ľahko spália.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mango som zvisle prerezala asi 1,5 cm od stredu, kde sa nachádza pozdĺž veľká kôstka takmer po celej dĺžke, tak isto som pokračovala i na druhej strane. Zo vzniklých častí som nožom uvoľnila dužinu a z kôstky som ju dookola oškrabala do taniera. U menej zrelého manga je lepšie pokrájať dužinu pred ďalším spracovaním najprv na kocky o hrane 0, 5 cm. Kto si chce prácu uľahčiť, môže použiť mango rezy alebo mangovú dreň v konzerve cca s obsahom 400 ml, najlepšie značky Alphonso, tí veľmi pohodlní použijú mangový prášok.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mangovú dužinu som rozmixovala ponorným mixérom na jemné pyré.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Sušené mlieko som preosiala cez sitko do hrnca, najlepšie teflonového alebo antikorového, lebo sa pri varení nebude zmrzlina pripaľovať.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som nesladené kondenzované mlieko.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som šafran, mletý kardamom a práškový cukor, bohate postačila 1 polievková lyžica.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Priliala som plnotučné mlieko, pridala som mangové pyré, všetko som dobre rozmiešala do hladka a na najmenšom plameni som celé pomaly priviedla do varu - cca 20 minút.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Od bodu varu som varila zmrzlinu za stáleho miešania ešte 10 minút, kým masa patrične zhustla. Masa sa hodne zredukuje, uvarenú zmrzlinu som nechala úplne vychladnúť pri izbovej teplote a vložila som ju do mrazničky na 12 hodín, najlepšie na noc. V Indii ju plnia do malých nádobiek, môžete ju plniť do rôznych formičiek a nádobiek, nanukových foriem z umelej hmoty, čo sa Vám hodí, ja som ju vložila do mrazničky v tomto hrnci.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po vybratí z mrazničky som zmrzlinu nechala chvíľku povoliť pri izbovej teplote, naporcovala som ju do misiek a tesne pred podávaním som ju ešte posypala posekanými opraženými mandľami. Čo Vám mám povedať, je to úžasná lahôdka. Ak máte radi mango a aj zmrzlinu, tak vyskúšajte a nebudete ľutovať.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

lia66
ale salko, čo máš na druhej foto je sladené(mám pocit, že dokonca už skaramelizované-ak dobre vidím)...či sa mýlim?...ale inak super rcp-isto vyskúšam, len neviem, či ozaj tam má byť nesladené, alebo sladené?...mango milujem!!!
izabella929
pre mňa zmrzlina môže byť aj hoc z fazule, ja ju mám veľmi rada.-))) vyzerá super.-))
redakcia
Odpoveď od používateľky @pusta : @lia 66, kondenzované mlieko som použila salko nesladené, tak ako som to v recepte napísala. môžeš použiť aj sladené, ale potom dosladiť odporúčam až po predchádzajúcom ochutnaní. zmrzlina nie je skaramelizovaná. nemá jasnožltú farbu, ako čerstvé mango. jeho farba sa zmenila už pri rozmixovaní, niečo stmavla a takisto mango stmavne po varení, tak ako každé iné ovocie, ktoré prejde touto úpravou pri spracovaní, avšak chuť manga je bezo zmeny zachovaná. ak myslíš poslednú fotografiu, je tmavšia ako titulná fotka, nie vplyvom karamelu, týmto spracovaním ku karamelizácii nedochádza. farba na oboch fotkách je naozaj trocha rozdielna a síce preto, lebo titulnú fotografiu som fotila pod silným priamym osvetlením, zatiaľ čo záverečná je fotená bez osvetlenia. to je len svetelný efekt, už bol dosť pokročilý podvečer.

lia66
Aha, ďakujem za vysvetlenie...ja totiž poznám salko len sladené...tatra mlieko zas nesladené...oki, už som v obraze-urobím tak, ako píšeš...dám nesladené-moc presladené nemusím...ešte raz, vďaka:))
evanaaa
Dobrá, iste chutná mrazená pochúťka a som hlavne rada, že tam nejde sladené Salko ( konečne!), len nemám to sušené mlieko, nedá sa obísť? alebo si ho niekde kúpim, ono je totiž drahšie a veľmi ho nespotrebujem. A netreba ju počas mrazenia premiešavať, ale ale asi nie? Ináč by si to sem napísala. A dokonca mám aj nanukové, ešte nepoužité formy, tak skúsim, ak všetky suroviny zoženiem.
redakcia
Odpoveď od @pusta :
@evanaaa ,
1.sušené mlieko nemôžeš obísť, patrí do tejto zmrzliny, ktorá je na báze zahusteného mlieka a tým zahusteným mliekom sa nemyslí výlučne len kondenzované mlieko.

2. mrazením sa v tejto zmrzline nevytvárajú kryštáliky, lebo sa pomaly varí, čím sa tekutiny v nej redukujú a zahusťuje sa. nie, netreba premiešavať ako u iných zmrzlín, čo je vlastne veľká výhoda tejto technológie spracovania pomalým varením. ak budeš mať dostatočne zrelé mango,samotné ovocie môže byť aj natoľko sladké, že nebudeš musieť vôbec dosladzovať, čo je úžasná výhoda pre diabetikov. ak by si predsa chcela dosladiť, odporúčam predtým najprv ochutnať, použi umelé sladidlo z rady Imber velvet práškové na sacharinovej báze ev. iné. je to vynikajúca zmrzlina a s opraženými mandľami doslova lahôdka.

veronikak
Včera som sa konečne dostala k realizácii receptu :-), dlhšie som sa na to chystala. Všetko super, až na to, že po 20 minútach varenia sa mi hmota v hrnci zhrčkavela. Je pravda, že som čas trošku predĺžila, ale neviem, či by to mohlo byť tým. V každom prípade, zmrzlinka je v mraziaku, tak uvidíme, či nad ňou niekto ohrnie nosom ;-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia