Mango kulfi - indická zmrzlina fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. júla 2012
Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept)
Foto: pusta

Zbožňujem mango v akejkoľvek podobe a zmrzlinu tiež. Na nete som našla veľa receptov na prípravu tohoto obľúbeného studeného dezertu v Indii. Je to zmrzlina, pripravovaná z ovocia na báze zahusteného mlieka. Vybrala som jeden z týchto receptov, ktorý navyše obsahuje mletý kardamom a šafrán, čo jej ešte pridáva na exotike a chuť tejto vynikajúcej pochúťky výborne umocňujú opražené posekané mandle. Iste som ju nerobila naposledy, skúste aj Vy a verím, že si labužnícky pochutnáte.

30 minút
príprava
20 + 10 minút
na 80 °C

Suroviny

1 ks/cca 350 g
1 ks/cca 390 g
1/4 šálky 1 šálka = 250 ml
500 ml
1/4 Cl
 niekoľko vláken
podľa chuti
1/4 šálky lúpané/pistácie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dôležité bolo zohnať čerstvé mango, niekde mali prezreté, inde nemali vôbec, ale napokon sa podarilo. Bolo síce tvrdé, teda nezrelé, preto som ho vložila do papierového vrecka a počkala som 5 dní, kým bolo správne zrelé, čo sa dá poznať podľa toho, že po stlačení prstom zostane na šupke jamka.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V deň "D" som najprv nachystala potrebné suroviny, a síce sušené Tatra mlieko, kondenzované nesladené mlieko a práškový cukor. Ak použijete sladené kondenzované mlieko, treba skôr ako sa rozhodnete sladiť, najprv ochutnať pripravenú masu bez cukru a započítať aj sladkosť samotného manga a až potom dosladiť podľa vlastnej chuti.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odmerala som si množstvo sušeného mlieka, čo je 1/4 obsahu šálky objemu 250 ml, t.j. 62,5 ml presne, ale stačí len približne toto množstvo.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nachystala som si mletý kardamom, množstvo asi 1/4 čajovej lyžičky.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si aj šafran, stačí naozaj málo, len niekoľko vláken.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mandle som sparila horúcou vodou, ošúpala som ich a nechala riadne oschnúť.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Suché mandle som pokrájala na hrubo a opražila som ich na suchej panvici za stáleho miešania, treba dávať pozor, lebo sa ľahko spália.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mango som zvisle prerezala asi 1,5 cm od stredu, kde sa nachádza pozdĺž veľká kôstka takmer po celej dĺžke, tak isto som pokračovala i na druhej strane. Zo vzniklých častí som nožom uvoľnila dužinu a z kôstky som ju dookola oškrabala do taniera. U menej zrelého manga je lepšie pokrájať dužinu pred ďalším spracovaním najprv na kocky o hrane 0, 5 cm. Kto si chce prácu uľahčiť, môže použiť mango rezy alebo mangovú dreň v konzerve cca s obsahom 400 ml, najlepšie značky Alphonso, tí veľmi pohodlní použijú mangový prášok.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mangovú dužinu som rozmixovala ponorným mixérom na jemné pyré.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Sušené mlieko som preosiala cez sitko do hrnca, najlepšie teflonového alebo antikorového, lebo sa pri varení nebude zmrzlina pripaľovať.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som nesladené kondenzované mlieko.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som šafran, mletý kardamom a práškový cukor, bohate postačila 1 polievková lyžica.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Priliala som plnotučné mlieko, pridala som mangové pyré, všetko som dobre rozmiešala do hladka a na najmenšom plameni som celé pomaly priviedla do varu - cca 20 minút.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Od bodu varu som varila zmrzlinu za stáleho miešania ešte 10 minút, kým masa patrične zhustla. Masa sa hodne zredukuje, uvarenú zmrzlinu som nechala úplne vychladnúť pri izbovej teplote a vložila som ju do mrazničky na 12 hodín, najlepšie na noc. V Indii ju plnia do malých nádobiek, môžete ju plniť do rôznych formičiek a nádobiek, nanukových foriem z umelej hmoty, čo sa Vám hodí, ja som ju vložila do mrazničky v tomto hrnci.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po vybratí z mrazničky som zmrzlinu nechala chvíľku povoliť pri izbovej teplote, naporcovala som ju do misiek a tesne pred podávaním som ju ešte posypala posekanými opraženými mandľami. Čo Vám mám povedať, je to úžasná lahôdka. Ak máte radi mango a aj zmrzlinu, tak vyskúšajte a nebudete ľutovať.

    Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu

Ďalšie recepty: