Mango kulfi - indická zmrzlina (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Zbožňujem mango v akejkoľvek podobe a zmrzlinu tiež. Na nete som našla veľa
receptov na prípravu tohoto obľúbeného studeného dezertu v Indii. Je to zmrzlina,
pripravovaná z ovocia na báze zahusteného mlieka. Vybrala som jeden z týchto
receptov, ktorý navyše obsahuje mletý kardamom a šafrán, čo jej ešte pridáva na
exotike a chuť tejto vynikajúcej pochúťky výborne umocňujú opražené posekané
mandle. Iste som ju nerobila naposledy, skúste aj Vy a verím, že si labužnícky
pochutnáte.
30 minút príprava |
20 + 10 minút na 80 °C |
Postup- Dôležité bolo zohnať čerstvé mango, niekde mali prezreté, inde nemali vôbec, ale napokon sa podarilo. Bolo síce tvrdé, teda nezrelé, preto som ho vložila do papierového vrecka a počkala som 5 dní, kým bolo správne zrelé, čo sa dá poznať podľa toho, že po stlačení prstom zostane na šupke jamka.
- V deň "D" som najprv nachystala potrebné suroviny, a síce sušené Tatra mlieko, kondenzované nesladené mlieko a práškový cukor. Ak použijete sladené kondenzované mlieko, treba skôr ako sa rozhodnete sladiť, najprv ochutnať pripravenú masu bez cukru a započítať aj sladkosť samotného manga a až potom dosladiť podľa vlastnej chuti.
- Odmerala som si množstvo sušeného mlieka, čo je 1/4 obsahu šálky objemu 250 ml, t.j. 62,5 ml presne, ale stačí len približne toto množstvo.
- Nachystala som si mletý kardamom, množstvo asi 1/4 čajovej lyžičky.
- Pripravila som si aj šafran, stačí naozaj málo, len niekoľko vláken.
- Mandle som sparila horúcou vodou, ošúpala som ich a nechala riadne oschnúť.
- Suché mandle som pokrájala na hrubo a opražila som ich na suchej panvici za stáleho miešania, treba dávať pozor, lebo sa ľahko spália.
- Mango som zvisle prerezala asi 1,5 cm od stredu, kde sa nachádza pozdĺž veľká kôstka takmer po celej dĺžke, tak isto som pokračovala i na druhej strane. Zo vzniklých častí som nožom uvoľnila dužinu a z kôstky som ju dookola oškrabala do taniera. U menej zrelého manga je lepšie pokrájať dužinu pred ďalším spracovaním najprv na kocky o hrane 0, 5 cm. Kto si chce prácu uľahčiť, môže použiť mango rezy alebo mangovú dreň v konzerve cca s obsahom 400 ml, najlepšie značky Alphonso, tí veľmi pohodlní použijú mangový prášok.
- Mangovú dužinu som rozmixovala ponorným mixérom na jemné pyré.
- Sušené mlieko som preosiala cez sitko do hrnca, najlepšie teflonového alebo antikorového, lebo sa pri varení nebude zmrzlina pripaľovať.
- Pridala som nesladené kondenzované mlieko.
- Pridala som šafran, mletý kardamom a práškový cukor, bohate postačila 1 polievková lyžica.
- Priliala som plnotučné mlieko, pridala som mangové pyré, všetko som dobre rozmiešala do hladka a na najmenšom plameni som celé pomaly priviedla do varu - cca 20 minút.
- Od bodu varu som varila zmrzlinu za stáleho miešania ešte 10 minút, kým masa patrične zhustla. Masa sa hodne zredukuje, uvarenú zmrzlinu som nechala úplne vychladnúť pri izbovej teplote a vložila som ju do mrazničky na 12 hodín, najlepšie na noc. V Indii ju plnia do malých nádobiek, môžete ju plniť do rôznych formičiek a nádobiek, nanukových foriem z umelej hmoty, čo sa Vám hodí, ja som ju vložila do mrazničky v tomto hrnci.
- Po vybratí z mrazničky som zmrzlinu nechala chvíľku povoliť pri izbovej teplote, naporcovala som ju do misiek a tesne pred podávaním som ju ešte posypala posekanými opraženými mandľami. Čo Vám mám povedať, je to úžasná lahôdka. Ak máte radi mango a aj zmrzlinu, tak vyskúšajte a nebudete ľutovať.
|