Mangalica, ináč povedané fučka

gumkaci - bez fotkygumkaci, 26. júla 2010

Je to recept od mojej babky a patrí medzi regionálne recepty, lebo sa robí čo ja viem len u nás na spiši. Preto Zobraziť celý popisJe to recept od mojej babky a patrí medzi regionálne recepty, lebo sa robí čo ja viem len u nás na spiši. Preto chcem ho dat do sútaže o regionálny recept. Ďakujem.

6
porcií
50 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
0,250 kg
0,150 kg




Postup

  1. 1

    Zemiaky si očistíme,porežeme na menšie kocky a zalejeme vodou, pridáme sol a dáme varit. Necháme ich celkom rozvarit a potom ich zahustíme múkou.Musí nám tak prefučat, preto treba dat pozor na to, aby nám nevyšpriechlo na ruku.

  2. 2

    Varíme asi tak po zahustení 5-8.minút.Pripravíme si taniere a hotovú kašu nalejeme do taniera a porozotierame okolo celého kraja a v strede urobíme malú dierku do,ktorej nalejeme popražené čerstvé maslo.

  3. 3

    A podávame s acidkom alebo aj kyslým mliekom.Je to aj celkom lahké jedlo takže sa dá uvarit hocikedy a hocikde.Dobrú chut.

Diskusia k receptu

sjuz
no, tento názov poznám len v spojitosti s maďarskými prasiatkami, majú špeciálne mäsko a kučeravú bielu srsť - a volajú sa Mangalica - ako aj výrobky z ich mäsa... :))
sjuz
Mangalica je druh ošípanej nenáročný na stravu a ubytovanie, bezproblémový, celoročný odchov vonku. Ich mäso a masť má výrazne znížený obsah ťažkého cholesterolu.
Ale fučku mám rada:)

a
evusik
u nás sa zas hovorilo trochu hanlivo "to je ale mangalica" akože veľká, tlstá baba :-) ale takéto zemiačky z acidkom, nech už sa volajú akokoľvek mám rada
sjuz
prípadne s opečenou cibuľou navrchu.....mňam!
tinca
u nás hovorí tlstým ženám mangulica, nie mangalica, ale všade ináč..
alzbetka2
toto jedlo poznám z môjho detstva, aj mama ho robievala, ale s upraženou cibuľkou a masťou.
evanaaa
Je to fučka a tá je známa nielen na východe ale aj na západe, mama nám ju často robievala, samozrejme s krúžkami do červena opraženej cibuľky, ináč by to nebolo ani ono.A lyžicou namočenou vmasti od praženia cibuľky narobila jamky, až potom posypala cibulou. O mangalici počujem prvý raz. Ináč, fučka tu nedávno bola, neviem pod akým názvom.
marienka44
Ja pochadzam zo stred. Slovenska, tam je to fucka a podava sa poliata rozprazenou cibulkou a so sladkym domacim mliekom. Ja obcas robim, davam polohrubu muku, aby sa nevytvorili hrcky.
andromeda
Moja mama ju tiež robievala a do zemiakov dávla hrubú krupicu.
na obed ju poliala s osmaženou cibuľkou a k tomu párok alebo klobásu. Na večeru sme si ju dali zohriať na cibuľku a dobre nechali pripiecť a zase sme si k nej dali kyslú uhorku. Je to tak isto jedlo môjho dectva. Tak isto " fazulová-zelová) polievka. Kapusta sa dávala kvasená a k tomu piekla v rure posúchy. No recept neviem, musela by som sa spýtať.
oma444
u nas na horehroni sa robi fucaka aj nasladko.Posype sa kakaom a cukrom,alebo skoricou a rozprazenym maslom
sovka62
Tak toto jedlo sa robí po celom Slovensku a z voleja ma napadá niekoľko názvov podľa regiónov: zemiaková kaša, krumpľová kaša, kuľaša, fučka, podbíjanka a moja svokra mu hovorila "lepiduša". Mám ju veľmi rada, s cibuľkou, kyslým aj sladkým mliekom, ale najradšej na druhý deň, dočervena opečenú na panvičke.
bozulka
@sovka lepidušu poznám aj ja zo Záhoria.Myslím,že to bolo jedlo našej mladosti dostupné hlavne finančne aby sa "hladné krky" zasýtili.Neviem prečo zabúdame na takéto jedlá,ktoré sú nielen zdravé,ale aj lacné.
@sjuz , mangalice poznám aj ja,maminka chodievala kupovať malé prasiatka-mangalice, na južné Slovensko ,mali krátky rypáček a dobre priberali na váhe/krátke tučné/-HA...HA..niečo mi to pripomína...
zela
Toto jedlo poznám pod názvom kuľaša,robievala ju moja stará mama,keď sme boli na prázdninách u nej,myslela som si,že názov kuľaša je oravský,pretože to bolo na Orave,v Námestove.
zdenca
A ja sa pridám a poviem Vám, že u nás , na strednom Slovensku sa toto jedlo volá predstavte si - čír.Jedávali sme ho poliate s upraženou slaninkou a zapíjali kyslým alebo sladkým mliekom. Je to mňamka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia