Mandľové keksy

marienka44 - fotkamarienka44, 16. júla 2012

Každoročne na posedení bývalých zamestnacov-seniorov dostávame o.i. aj stolové obrázkové kalendáre. Odkladám si ich, lebo mám tam poznačené dôležité udaje týkajúce sa chodu domacnosti, Zobraziť celý popisKaždoročne na posedení bývalých zamestnacov-seniorov dostávame o.i. aj stolové obrázkové kalendáre. Odkladám si ich, lebo mám tam poznačené dôležité udaje týkajúce sa chodu domacnosti, rodinných príslušníkov ap. Minule som natrafila na kalendár z r. 2010 a do oka mi padol tento recept, nakoľko všetky suroviny som mala doma. Keksy sa daju chrumkať napr. pri TV. Kalendár sa volal Kuchárka.

6-10
porcií
30 minút
príprava
10-12 minút
na 180-200 °C

Suroviny

120 g
130 g
2 PL
6 PL
220 g
50 g
1 ks
1/2 lyžičky
80 g
1/2 lyžička




Postup

  1. 1

    Cukor, vodu, med a tuk rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Preosiatu múku zmiešame s maizenou, sódou bikarbonou, mletými mandľami a škoricou.

  2. 2

    Vychladnutý sirup vylejeme do múky, pridáme vajce /ja mam bio, domáce/, vypracujeme polotuhé cesto. Cesto v mikroténovom sáčku /ja som len misu zakryla mikroténovým sáčkom/ dáme na niekoľko hodín do chladničky. U mňa to bolo celú noc.

  3. 3

    Z cesta urobíme valček o priemere asi 3 cm, pokrájame ho na kolieska hrubé asi 0,5 cm, uložíme na plech vyložený čiernou fóliou na pečenie / môže byť aj papier na pečenie/. Pred pečením som celý plech ešte vložila do chladničky, nakoľko sa mi cesto zdalo dosť riedke. Preto po odskúšaní odporúčam len 5 PL vody. Ja som striktne dodržiavala recept, keďže som to robila prvýkrat. Dokonca som kolieska ľahko roztlačila váľkom na pomúčenej doske na oválny tvar, lebo sa pri krájaní deformovali. Výsledok sú keksy podobné medovníčkom, stále sú mäkke, kypré. Viem, čo som tam dala, nemusím sa obávať nejakých éčiek. Ešte som pôvodný recept vylepšila prídavkom 1 PL pomletých ovsenných vločiek. Ak máte po ruke suroviny, vyskúšajte. Je to jednoduché, málo sladké pečivo. Dokonca všetko cesto som naraz neupiekla, v chladničke ma ešte čaká druhá polovička...

Diskusia k receptu

marienka44
Vnukovi vcera upecena polovicka chutila, dnes som upiekla dalsie keksy. Do zbytku cesta som kvapla par kvapiek madlovej aromy /recept nekazal/ pre zvyraznenie mandlovej chute a premiesila som cesto na doske posypanje pras. cukrom, aby boli keksy sladsie. Myslim, ze sa podarili. :-)
sneica
ake krasne ovalne keksiky...tzv. ovalky...receptik rada vyskusam...:)
sovka62
Určite vyskúšam, ďalší recept na keksíky, ktoré netreba vykrajovať formičkou, zvyšky premiesiť, vykrajovať, premiesiť a tak do zblbnutia. Ale to nie jediný dôvod, vyzerajú naozaj chutne.
janger
Jednoduche, ale iste chutne keksiky! A takych kalendarov mam tiez kopu naodkladanych :-). Tiez som si tam vselico znacila, ked boli deti este male, napriklad prvy zubok, atd. Takze su to takmer denniky. Tie tak skoro nevyhodim:-).
sonulienka
Tie sú krásne hlavne, že nie sú veľmi sladké už som si ich aj uložila.Určite vyskúšam.
katkaszaboova
@marienka44 , keksíky vyzerajú veľmi dobre a veľmi sa podobajú detským piškótam, majú aj takú konzistenciu? Pretože práve hľadám recept na piškótiky, pretože kupované môj syn nemôže kvôli alergii na mlieko a vaj. bielok. Ak by som v tomto tvojom recepte použila iba žĺtok, dosiahla by som rovnaký výsledok, čo si myslíš?
marienka44
@Katkaszaboova ,mila Katka, ja si myslim, ze mozes vynechat bielok a keksiky budu so zltkom este lepsie. Pripadne daj este jeden žltok alebo trochu vody Pozdravuejm, :-)
katkaszaboova
@marienka44 , ďakujem za rýchlu odpoveď aj za tip, dúfam, že keksíky môjmu drobcovi budú chutiť, kupované piškóty zbožňuje, teda zbožňoval, kým ich mohol jesť :-/ recept vyskúšam, a potom dám vedieť, ako to dopadlo!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia