Mandľové keksy

Autor receptu: marienka44

Každoročne na posedení bývalých zamestnacov-seniorov dostávame o.i. aj stolové obrázkové kalendáre. Odkladám si ich, lebo mám tam poznačené dôležité udaje týkajúce sa chodu domacnosti, rodinných príslušníkov ap. Minule som natrafila na kalendár z r. 2010 a do oka mi padol tento recept, nakoľko všetky suroviny som mala doma. Keksy sa daju chrumkať napr. pri TV. Kalendár sa volal Kuchárka.

6-10
porcií
30 minút
príprava
10-12 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cukor, vodu, med a tuk rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Preosiatu múku zmiešame s maizenou, sódou bikarbonou, mletými mandľami a škoricou.
  2. Vychladnutý sirup vylejeme do múky, pridáme vajce /ja mam bio, domáce/, vypracujeme polotuhé cesto. Cesto v mikroténovom sáčku /ja som len misu zakryla mikroténovým sáčkom/ dáme na niekoľko hodín do chladničky. U mňa to bolo celú noc.
  3. Z cesta urobíme valček o priemere asi 3 cm, pokrájame ho na kolieska hrubé asi 0,5 cm, uložíme na plech vyložený čiernou fóliou na pečenie / môže byť aj papier na pečenie/. Pred pečením som celý plech ešte vložila do chladničky, nakoľko sa mi cesto zdalo dosť riedke. Preto po odskúšaní odporúčam len 5 PL vody. Ja som striktne dodržiavala recept, keďže som to robila prvýkrat. Dokonca som kolieska ľahko roztlačila váľkom na pomúčenej doske na oválny tvar, lebo sa pri krájaní deformovali. Výsledok sú keksy podobné medovníčkom, stále sú mäkke, kypré. Viem, čo som tam dala, nemusím sa obávať nejakých éčiek. Ešte som pôvodný recept vylepšila prídavkom 1 PL pomletých ovsenných vločiek. Ak máte po ruke suroviny, vyskúšajte. Je to jednoduché, málo sladké pečivo. Dokonca všetko cesto som naraz neupiekla, v chladničke ma ešte čaká druhá polovička...