Je to recept mojej mamky. Zvládnu ho aj začiatočníčky. Koláč je veľmi chutný a v našej rodine veľmi obľúbený.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
600 g |
|
210 g |
|
60 g |
|
2 ks |
|
2 ks (na potretie cesta) |
|
0,2 l |
|
10 g |
|
Na plnku: | |
250 g (alebo orechy mleté) |
|
250 g |
|
0,15 l |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si uvaríme plnku.Mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom prevaríme a obaríme s tým mletý mak,alebo orechy.Necháme vychladnúť.
- 2
Potom pripravíme cesto. Z vlažného mlieka,droždia,trochu múky a cukru zamiešame a necháme vykysnúť kvások.Z múky,hery,cukru,žĺtkov a kvásku vypracujeme hladké cesto.
- 3
Cesto rozdelíme na 3 časti.Každý diel rozvaľkáme na tenko a potrieme plnkou.Zakrútime do valca,a uložíme na plech.
- 4
Plech s pripraveným a naplneným cestom prikryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť cca 6 hodín pri izbovej teplote.
- 5
Keď je vykysnuté,popicháme ho z vrchu ihlou,aby pri pečení neprasklo.Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.Pečieme do zlatista cca 45 minút pri 180°C./Dĺžku pečenia prispôsobte podľa druhu rúry a vašich skúseností.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
takéto "akože nekysnuté" koláče robím..stačí v kuchyni hodinka kysnutia..skús skrátiť čas-a porovnaj výsledok-a môžeš nám dať vedieť..či stačí menej času na kysnutie..
je to na smiech ha ha ...