Makový/orechový koláč

jackguelina2 - fotkajackguelina2, 8. októbra 2013

Je to recept mojej mamky. Zvládnu ho aj začiatočníčky. Koláč je veľmi chutný a v našej rodine veľmi obľúbený.

20
porcií
400 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
600 g
210 g
60 g
2 ks
2 ks (na potretie cesta)
0,2 l
10 g
Na plnku:
250 g (alebo orechy mleté)
250 g
0,15 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme plnku.Mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom prevaríme a obaríme s tým mletý mak,alebo orechy.Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Potom pripravíme cesto. Z vlažného mlieka,droždia,trochu múky a cukru zamiešame a necháme vykysnúť kvások.Z múky,hery,cukru,žĺtkov a kvásku vypracujeme hladké cesto.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 3 časti.Každý diel rozvaľkáme na tenko a potrieme plnkou.Zakrútime do valca,a uložíme na plech.

  4. 4

    Plech s pripraveným a naplneným cestom prikryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť cca 6 hodín pri izbovej teplote.

  5. 5

    Keď je vykysnuté,popicháme ho z vrchu ihlou,aby pri pečení neprasklo.Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.Pečieme do zlatista cca 45 minút pri 180°C./Dĺžku pečenia prispôsobte podľa druhu rúry a vašich skúseností.

Diskusia k receptu

radost
@jackquelina2
takéto "akože nekysnuté" koláče robím..stačí v kuchyni hodinka kysnutia..skús skrátiť čas-a porovnaj výsledok-a môžeš nám dať vedieť..či stačí menej času na kysnutie..
jackguelina2
Tento recept som sem pridala,kvôli jeho jednoduchosti,aby ho zvládli aj začínajúce gazdinky.Ten čas kysnutia až tak presne nesledujem-keď je cesto vykysnuté,dám to upiecť a hotovo.
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
6 - hod. kysnutia je blbosť a poriadna, ešte som sa s niečím takým nestretla
je to na smiech ha ha ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia