Makový/orechový koláč

Autor receptu: jackguelina2

Je to recept mojej mamky. Zvládnu ho aj začiatočníčky. Koláč je veľmi chutný a v našej rodine veľmi obľúbený.

20
porcií
400 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvaríme plnku.Mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom prevaríme a obaríme s tým mletý mak,alebo orechy.Necháme vychladnúť.
  2. Potom pripravíme cesto. Z vlažného mlieka,droždia,trochu múky a cukru zamiešame a necháme vykysnúť kvások.Z múky,hery,cukru,žĺtkov a kvásku vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto rozdelíme na 3 časti.Každý diel rozvaľkáme na tenko a potrieme plnkou.Zakrútime do valca,a uložíme na plech.
  4. Plech s pripraveným a naplneným cestom prikryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť cca 6 hodín pri izbovej teplote.
  5. Keď je vykysnuté,popicháme ho z vrchu ihlou,aby pri pečení neprasklo.Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.Pečieme do zlatista cca 45 minút pri 180°C./Dĺžku pečenia prispôsobte podľa druhu rúry a vašich skúseností.