Foto: anina6
Dnes je u nás strašné počasie, prší a prší a prší. Na záhradke sa nedá veru nič robiť, navarené máme od nedele, a keďže Zobraziť celý popisDnes je u nás strašné počasie, prší a prší a prší. Na záhradke sa nedá veru nič robiť, navarené máme od nedele, a keďže som už dlhšie nepiekla (asi 3 týždne), tak som spravila niečo zdravo-sladké-celozrno-ovsené. No proste niečo zachrumkať ku kávičke.Použila som suroviny, ktoré som mala v kuchyni a improvizovala som. Upiekla som a sušienky sú na svete. A najlepšie na nich je to, že chutia aj bez cukru, ktorý som nahradila medom. Ak máte chuť vyskúšajte.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pri príprave týchto koláčikov som použila 3 dl hrnček. Suroviny v ňom som nedávala do plna, ais 2 cm od vrchu. Tak teda, pripravíme si celozrnnú hladkú múku, do nej primiešame ovsené vločky, mak nemletý, hrozienka, orechov som mala iba hrsť, viacej sa mi nechcelo lúpať, tak bolo iba toľko. Kľudne môžte dať aj pol hrnčeka. Pridáme sezam, med, fruktózu, vajíčka celé, PDP a roztopenú Heru. Nakoniec som vykutrala 4 kocky varovej čokolády 52%, tak som ich tam nastrúhala nožíkom. A to je všetko čo som teda použila na tieto koláčiky.
- 2
Všetky suroviny som pekne vymiešala v plastovej nádobe lyžicou, aby sa pekne skamarátili a potom som už len polievkovou lyžicou kládla na plech vyložený papierom na pečenie kôpky, ktoré som troška rozpľaštila.
- 3
Rúru som vyhriala na 180 stupňov a tam sa moje koláčiky piekli asi 10 minút. Z tejto dávky mi vyšlo 30 kopčekov.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Fruktóza verzus glukóza
Aj keď je nadmerná konzumácia akéhokoľvek cukru všeobecne nevhodná (aj glukózy), fruktóza je obzvlášť nebezpečná. Už viac neplatí tvrdenie, že „cukor je cukor“, pretože ľudské telo metabolizuje určité cukry rozdielne. Metabolizmus fruktózy vytvára omnoho negatívnejšie účinky na zdravie oproti glukóze.
Medzi najškodlivejšie účinky metabolizmu fruktózy patrí:
Fruktóza zvyšuje hladinu kyseliny močovej, ktorá znižuje množstvo oxidu dusnatého a zvyšuje angiotenzín. To spôsobuje, že sa vaše hladké svalové bunky sťahujú, čím zvyšujú krvný tlak a poškodzujú obličky.
Fruktóza oklame vaše telo tým, že vypne kontrolný chuťový systém, čo vedie k zvyšovaniu hmotnosti. Fruktóza totiž nedokonale stimuluje inzulín, čo zasa nepotláča ghrelín (hormón hladu) a nestimuluje leptín (hormón sýtosti). To spôsobí, že budete jesť viac a rozviniete inzulínovú rezistenciu.
Fruktóza rýchlo vedie k zvýšenej hmotnosti a obezite okolo brucha, zníženému HDL cholesterolu, zvýšenému LDL cholesterolu, zvýšeným triglyceridom, zvýšenému krvnému cukru a zvýšenému krvnému tlaku. Čo predstavuje bežný metabolický syndróm.
Postupne vedie k inzulínovej rezistencii, čo nie je len podstatný faktor cukrovky typu 2 a srdcovo-cievnych ochorení, ale aj mnohých druhov rakoviny.
Fruktóza aktivuje kľúčový enzým, fruktokinázu, ktorá aktivuje ďalší enzým, ktorý spôsobí, že bunky budú hromadiť tuk. Keď je tento enzým blokovaný, tuk nemôže byť uskladnený v bunkách. Fruktóza v podstate zapína enzým, ktorý nás robí tučnými.
Čítajte viac: martinchudy.blog.sme.sk/c/323189/Cukor-zabijak-ludstva-cislo-je...