Makovník, orechovník, makovo-orechovník fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 20. júla 2010
Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept)
Foto: tatranka

Nie nepomýlila som sa v názve uvidíte vo veľmi vtipnom recepte,ktorý máme radi.Koláčik je to kysnutý a tri záviny sú raz,dva preč.

120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600  g
70  g
1  kocka
2,5  deci
1  kávová lyž.
100  g
1  celé
2 ks
2  malé lyžičky
Plnka maková:
150  g
hrsť
pol lyž.
10  dg
Plnka orechová:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások.Z teplého mlieka,kúska cukru,múky a droždia.Necháme kvások vykysnúť.Keď vykysne vlejeme ho aj zo zostatkom mlieka a cukru,vajíčok a rozpusteného masla do ostatnej múky.Dobre vypracujeme cesto.Na ceste po vypracovaní sa nám robia bublinky a cesto sa odliepa od stien nádoby.Necháme ho kysnúť asi 15 minút,na teplom mieste.Nanovo prepracujeme a necháme ho kysnúť asi 35 minút.

    Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým ako nám kysne cesto,pripravíme si plnky do závinov.Obidve sa robia rovnako. Asi pol deci vody necháme zovrieť aj s cukrom v hrnci do neho vsypeme mak pomiešaný s citr.kôrou a hrozienkami.premiešame a odstavíme.Aby sa dal dobre natierať.Nesmie byť tuhý. Tak isto postupujeme aj pri orechovej plnke. Dávka je na tri záviny.Po rozváľkani cesta natrieme koláč makovou plnkou,no necháme si jednu tretinu plnky.

    Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tak isto natrieme závin orechovou plnkou a necháme si jednu tretinu plnky.

    Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A tretí závin sa skladá aj z makovej aj orechovej plnky.Je to zaujímavá mozaika koláčika, v konečnom dôsledku a chutí výborne.

    Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto ho rozotriem.

    Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto naplnené rolády stočím a prenesiem ich na vymastený pekáč.Vrch závinov potieram rozpusteným maslom.Pečiem na 180 - 0C a dopekám na 160 0c.Trvá to asi 45 minút. Upečený koláč posypem práškovým cukrom.

    Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu sú už chutné kysnuté koláče,ktoré nenahradí žiaden zákusok,hádam okrem ťahanej štrúdle. / U nás./

    Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evas13
Už som to písala nejeden krát, stará dobrá klasika. Martuška vydarili sa Ti.
klaura
krásne sa ti vydarili ... makovník a orechovník robievam ... a ten kombi skúsim tiež ... :)
babav
Su krasne !!!Cudujem sa vsak,ze sa ti pri peceni nezlepili, ked ich mas na plechu ulozene tak blizko vedla seba.
kuchticka
Tatranka, tie zaviny vyzeraju velmi lakavo, hned bych si zakusla. @babav , ked ich potres vajickom, alebo olejom tak sa ti nezlepia. Ja robievam takto iba orechovy, jablkovy. Mak nemame.
zdezda
Opäť chutná nádhera od Tatranky, mňa už len zaujíma kto to všetko u teba spapá, vari aj rozdávaš. Veď ty každý deň chrliš samé dobroty, obdivujem ťa :-)
tatranka
@babav keď ich potrieš nejakým tukom aj boky,ja to robím roztopeným maslom,koláče sa nepolepia.
tatranka
@zdezda. Nie nerobím recepty každý deň.Začala som ich uvádzať na servery Azet,bez gramáže.Teraz dopĺňam gramáže k niektorým receptom.Mám ich uložené vo svojom foto archíve.No všetky recepty som robila sama a sú moje.
elisticka
Martuška to su kolačiky len ochunať:-)))))ako si to skombinovala super!!!
coldbery
Už len ich jesť...sú fantastické...také kombinované som nerobila,ale určite urobím....mňam :-))
valeri
No fakt nemajú chybu, ja zákusky s krémom a torty nemusím, hoci som ich už voľačo napiekla pri troch deťoch, a rôznych svadbách, hodoch, krstinách .... ale keď o kysnuté koláče a štrúdle tak nemám dna. Fakt sa Ti podarili. Slintám pri káve .-)))
viera1
Moja mama pečie aj orechovník s čerstvým nastrúhaným kokosom.Keď predávajú kokosové orechy,brat jej ich porozbíja a ona si nastrúhaný kokos naporcuje do mrazničky.Je to vynikajúce a kokos má úplne inú chuť,ako sušený.Tá kombinácia ma prekvapila.
bozulka
Ako dieťa som sa každý rok tešievala na návštevu mojej tety/otcovej sestry/,ktorá chodievala raz za rok a vždy doniesla v noške,v krásnom košíku pečlivo zabalené v domácom plátne orechové,makové aj tvarohové koláče,samozrejme všetko z vlastnej produkcie.Hoci som sa aj ja naučila piecť dobré kysnuté koláče,ale nikdy neboli také dobré ako keď prišla teta zo Zemianského Podhradia.Aj pre tie koláče a nielen preto nemôžem na ňu zabudnúť.@tatranka obdivujem tvoju šikovnosť a vitalitu.
aroooo
nevie niekto recept na záviny volali sa asi maslové,bolo tam aj trochu droždia a maslo s takýmito plnkami,potreté vajcom. Keď sa upiekli,chrum kali občas vrch praskol a nebolo to klasické kysnuté.Piekla ich moja nebohá mamka,recept sa niekde stratil
celka
Záviny jsou nádherné. Mám ráda makové i orechové, ale jedla jsem
i kakaový a je také moc dobrý.
tatranka
@aroooo ani nevieš,ako rada by som ti poradila pomohla.No neviem aký recept by to mohol byť.No možno pri uvádzaní ďalších receptov niečo objavíš.
aroooo
tatranka,ďakujem za ochotu,pri čítaní ma napadlo,že asi niečo podobné som odkopírovala z nejakej kuch.knihy v robote a našla som.Volá sa to makovník/orechovník.Vyskúšam po horúčavách a asi aj dovolenke a ak je to ono,dám na varechu ak sa podarí.Som tu nová,len čítam,ukladám už ich mám fúru,zišlo by sa to nejako roztriediť a sú medzi nimi hlavne tvoje.
tatranka
@aroooo .Ja som tiež začínala asi pred 5 týždňami.Tiež som tu nová.No sú tu ohromné ženy,ktoré ma pri mojich chybách podržali,a dúfam že aj podržia.To len z vlastnej skúsenosti.Osmel sa a začni !
tinca
@tatranka , tak ten kombinovaný je super, vyskúšam, lebo mám rada aj mak aj orechy. Martulka vyskúšaj niekedy kombináciu plnky,kakao,cukor a kokos, nemá chybu. Krásne aranžmá.
tatranka
@tinca mám problém s koksom.Som naň alergická.Ale pečiem veci aj s kokosom,lebo všetci okolo mňa ho majú radi.
janger
@tatranka , robila som podla tvojho receptu, boli velmi chutne, este mam aj v mraznicke. Len tej vodicky do plnky treba trosku viac, pol deci je malo. Ale ved to cloveku uz same ukaze...A aj ten kolacik z 'dvojplnky' bol vyborny :-). Dakujem za dobry recept.
tatranka
@janger presne ako píšeš. Niekto má radšej redšiu plnku a niekto hustejšiu.To ti už situácia ukáže.Mala by byť taká,aby sa plnka dobre natierala na cesto.Ja som ho teraz nerobila,lebo robievam štedrák.A tam je aj mak aj orechy,lekvár,tvaroh,takže chuti na výber.Som rada,že si bola s koláčikom spokojná.Aj ja tak robím,že ak koláč ostane,tak ho zamrazím.Tam sa to stárnutie produktu zastaví a po rozmrazení je ako čerstvý.
daskapp
je výborny mam ho vyskušaný , len sa tak za nim záprašilo Điky za dobry receptik)))
tatranka
@daskapp veď naozaj ani nemôže byť nijakovský zlý! Veď sú tam len samé dobroty.Orechy,mak,hrozienka.Ďakujem,že si sa ozvala a že koláčik chutil.
giales
Dakujem za super recept! Byvam v Taliansku a velmi tu vsetkym chutil a aj detom!!! este raz dakujem
bobina
vsetkym zelam krasny novy r
ok a vela dobrych receptov aj ja som skusila makovoorechovy zavin bol vyborny dakujem
tatranka
@bobina v prvom rade ďakujem za prianie do Nového roku.Teším sa,že ti recept chutil a že si ho pochválila.Ďakujem.
majkahra
Koláče sú fantastické, mimoriadne dobre sa pracuje s cestom, vôbec sa nelepí, netrhá, krásne sa roluje. Ja som robila makový, orechový a makovo-jablkový. Recept naozaj nemá chybu, ďakujem veľmi pekne za uverejnenie. Kto sa chystá robiť kysnuté koláče, vrelo odporúčam.
tatranka
@majkahra takýto dodatočný komentárik,po zverejnení a vyskúšaní receptu,je pre mňa to najlepšie vysvedčenie,ktoré od varecháčov dostanem.Veľmi sa teším,že si recept pochvaľuješ.Veď kysnuté cesto,je jedno zo základných ciest v kuchyni.Teším sa veľmi.
kattija
Dakujem za perfektny recept...vzdy som kupovala drahy makovnik v bille kde bolo kopec maku...vcera som ho podla tvojho receptu skusila prvy krat a do vecera bol fuc...bol uzasny dokonca lepsi ako ten v obchode...myslim, ze bude u mas kazdy tyzden na stole hlavne pre maleho...rano sa zobudil a pytal kolacik makovy ku kakavu :-) tazko mu vysvetlit ze zjedol sa :-D ak ma bude cez den otravovat hadam ho budem misiet zvrtnut aj dnes takze este raz velmi pekne dakujem za uzasny recept
tatranka
@kattija vidím,že si mladá mamička.Teším sa,že si sa pustila do kysnutého cesta a že si spokojná.Mám medzi priateľkami a to deda mladé nie sme...xixixi,ktoré si ani po toľkých rokoch v kochyni na kysnuté cesto netrúfnu.
Len jedno by som ťa v dobrom upozornila,malému čerstvé a už vôbec nie teplé koláčiky z kysnutého cesta nedávaj.
Zaťažujú tráviace cesty.Nech vydrží drobček pár hodín.
Teším sa z tvojej šikovnosti.
jajada
Dnes som urobila makovník a kakaovník podľa Vášho receptu a boli super. Manžel ma od rána chodil otravovať, že kedy už budem piecť ten makovník, aby ho stihol ochutnať, lebo o 17 h išiel preč. Dokonca chutil aj mojej dcére. Povedali, že je lepší ako kupovaný.
Ďakujem za recept, ukladám do KK
danielas
Idem na to! Drž palce @tatranka
Prajem ti požehnané vianočné sviatky, radosť na duši i v srdiečku
tatranka
@danielas predpokladám,že takej šikovnej gazdinke ako si ty,sa koláčik vydaril.Veď tu nie je čo pokaziť ! Pekné sviatočné dni a nech koláčik chutí.
danielas
Ej veru chutili! Najmä manželovi, vyhlásil, že tieto samé by mu vystačili na Vianoce.
Ja som nezvykla robiť kysnuté záviny. Tie nám napiekla maminka. Teraz už len spomínam na jej pracovité ruky a nekonečne láskavé srdce..... a pokračujem v tradícii
miruska388
Sú úžasné, dlho som hľadala dobrý recept na štrúdle a tieto sú naozaj vynikajúce. Len sa tak po nich zaprášilo hoci plnky som dávala iné. :D
deniskka
Mna, famozny este za tepla sme sa do neho pustili, a naozaj cesto super aj plnka mnam, skoda ze mi ale trocha vytiekol ... ale davam 1* :-)
tatranka
@demiskka myslím,že to nevadilo,že ti trochu vytieklo.Aj mne sa to sem tam stáva.Teší ma,že chutilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia