Makovník a orechovník

mojack - fotkamojack, 13. decembra 2010
Makovník a orechovník
Foto: mojack

samozrejme , že počas Vianoc nesmú chýbat na stole.

Suroviny

500 g
2-3 PL
1-2 čl
1 ks
3 dcl,vlažné
1 dcl
PLNKA:
200 g
4-5 PL
PLNKA:
200 G
4-5 PL




Postup

  1. 1

    Urobím si cesto: Droždie dám nakysnút v teplom mlieku s 1 čaj. lyžičkou . Všetky suroviny rozmiešam v miske - kyske, nechám na teplom mieste vykysnút. Tento spôsob prípravy kysnutého cesta používam dlho. Po jedení takýchto závinov nemám pálenie záhy.

  2. 2

    Plnka orechová: Všetky suroviny zalejem teplým mliekom. Plnka nesmie byt ani husta ani veľmi riedká. Vytekala by nám z koláča.

  3. 3

    Plnku makovú urobím tak isto.

  4. 4

    Po vykysnutí cesto rozdelím na 2 polovice. Rozvaľkám a natriem orechovou plnkou.Druhú polovicu cesta natriem makovou plnkou. Obidva záviny dám na plech s peč.papierom a potriem rozpusteným palmarínom. Nechám ešte 20 minut kysnút a potom vo vyhriatej rúre / 200 st./ pomaly pečiem. Ak je upečený tak ešte horúci potriem so sladkou vodou.Prikyjem a nechám vychladnút.

Diskusia k receptu

janger
Mnam, aj ja by som si dala. A vobec nie je popraskany!
mojack
Závin treba nechat po stočený aby nakysol.
marienka44
@Mojak ,viem poradit, aby nevytekala plnka zo závinu. Do plnky treba pridat asi 1 PL maizeny /Solamyl/, podla mnozstva plnky. Ked sa dá vela Solamylu, tiez nie je dobre. Podobne som inovovala jablčné náplne do strudle, uz mi pri pecení nevyteka napln na plech. Bolo to skoda a plech sa nedal umyt, lebo cukor v stave na plechu skaramelizoval. Vyskusaj a budes nadsena. :-)
nika43
mnam,vyzera velmi chutne prave ho skusam robit dufam ze mi vynde.milujem makovik a ten tvoj vyzera skvelo,proste na zozratie
makovicka
nedávaš do cesta vajcia? ja dávam, ked mám domáce tak 2 žľtky, potieram tiež žľtkom s kvapkou oleja, vyzerajú červenšie. A ked robím v piecke na chlieb, tak dám tekutiny, múku, na vrch cukor a droždie- klasika, nemusím miesiť, za 15 minút mi to vymiesi , hneď plním a kysne až na plechu, a keď idem dať do rúry, až potom potriem vajcom, aby nepopraskallo
mojack
V pekarničke robievam aj ja cesto , ale niekedy ho musím urobit v kyske...
maajci
Ja som dnes robila 1x orechovník a neskutočne sa mi podaril, tento recept je výborný, každému odporúčam, mojack ĎAKUJEM zožala som úspech. :-)
zuzikrish
Super recept, dnes som piekla a v rodine (najmä u ocina) zožal veľký úspech a vraj ho mám piecť každý víkend :D. Odporúčam! :)
zuzik01
skusala som uz rozne cesta na zaviny, ale toto jednoznacne vedie... vobec tam nechyba to vajicko v ceste a zavin je s olejom namiesto masla/tuku omnoho jemnejsi ;-) jednoznacne odporucam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia