Makovník a orechovník

Autor receptu: mojack

samozrejme , že počas Vianoc nesmú chýbat na stole.

Suroviny

Postup

  1. Urobím si cesto: Droždie dám nakysnút v teplom mlieku s 1 čaj. lyžičkou . Všetky suroviny rozmiešam v miske - kyske, nechám na teplom mieste vykysnút. Tento spôsob prípravy kysnutého cesta používam dlho. Po jedení takýchto závinov nemám pálenie záhy.
  2. Plnka orechová: Všetky suroviny zalejem teplým mliekom. Plnka nesmie byt ani husta ani veľmi riedká. Vytekala by nám z koláča.
  3. Plnku makovú urobím tak isto.
  4. Po vykysnutí cesto rozdelím na 2 polovice. Rozvaľkám a natriem orechovou plnkou.Druhú polovicu cesta natriem makovou plnkou. Obidva záviny dám na plech s peč.papierom a potriem rozpusteným palmarínom. Nechám ešte 20 minut kysnút a potom vo vyhriatej rúre / 200 st./ pomaly pečiem. Ak je upečený tak ešte horúci potriem so sladkou vodou.Prikyjem a nechám vychladnút.