Makové rezy - zemiakové (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Už oddávna mám vo svojich receptoch tri koláče, kde do cesta idú zemiaky. Mala som k nim nedôveru a až @Mijaita ma svojim receptom na "bramborové bábovičky" povzbudila, aby som ich vyskúšala. Toto je prvý z nich a má veru niekoľko výrazných plusov: jednoduchý, chutný, lacný a ešte sa môžeme pri maškrtení utešovať, že je zdravý, veď je tam mak. Ak by vám nebodaj ostal, neostarne, nevysuší sa, zachováva si čerstvosť.

60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zemiaky si uvaríme deň vopred. Teraz ich pretlačíme. Mak zomelieme, rozmiešame s PDP, vanilkovým cukrom, škoricou a klinčekmi. Žĺtky, práškový cukor a trošku mlieka si vyšľaháme. pridáme zvyšné mlieko a rozmiešame.
  2. Pridáme pretlačené zemiaky, krupicu (v recepte nebola špecifikovaná, ja som použila detskú), mak a postrúhanú citrónovú kôru.
  3. Naostatok opatrne primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh.
  4. Na plech (30x40) dáme pečiaci papier a cesto naň nanesieme.
  5. Vo vyhriatej rúre upečieme do ružova - u mňa asi 15 min/180°C.
  6. Z vychladnutého koláča stiahneme papier, potrieme ríbezľovým lekvárom, prekrojíme napoly a preložíme na seba. Vrch poprášime mletým cukrom. Pokrájame na rezy. Ja na tom krájaní musím ešte popracovať.