Maková torta - žemľovka

ruby78 - fotkaruby78, 6. apríla 2013
Maková torta - žemľovka
Foto: ruby78

Doma máme radi velmi žemlovku a odkedy som natrafila na netradičnú makovú, odvtedy len túto robievam, je vynikajúca :)

5
porcií
35 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
15 dkg
10 dkg
5 dkg
1 ks
1 ks
Maková plnka:
8 ks
8 dcl
25 dkg
3 ks
2 PL
2 ks
2 ČL
Sneh:
4 ks
15 dkg




Postup

  1. 1

    Múku s maslom pomrvime najprv, pridáme cukor, vanilkový cukor a jeden žltok, vypracujeme cesto, ktoré zabalime do folie a dáme na pol hodinku do chladničky.

  2. 2

    Medzitým si nakrájame rožky na kolieska. Mlieko povarime chvilku s cukrom, van. cukrom, citr. kôrôu a s makom, viac ako polovičku nalejeme na rožky. Zvyšnu časť necháme trochu vychladnúť, potom zamiešame aj 3 žltky a nalejeme na rožky.

  3. 3

    Cesto rozvalkáme, dáme do múkou vysypanej tortovej formy a dáme na pár minút piecť. Po asi 5 minútach vyberieme z rúry, lekvár alebo džem /ja som dala višnový/ zohrejeme aby nebol studený, natrieme na cesto, poukladáme rožky a dáme asi na 20 minut späť dopiecť. Dovtedy si vymiešame bielky s cukrom natvrdo, natrieme na hotovú žemlovku a ešte raz dáme späť do rúry na 2-3 minutky.

Diskusia k receptu

fialka49
Táto výborná tortová žemľovka vynikajúco chutí, ak rožky a makovú (alebo orechovú) plnku preložíme ešte aj s višňami. Snehová čiapka jej dáva naozaj šmrnc.
radost
fíííhaaa...nevídané...neslýchané...
až nás bude viac-skúsim-možno o mesiac...:-))
pre dvoch sa neoplatí...
havino
tak tomuto neodolám, neupiecť, veľmi dobre vyzerá
wevewe
to musi byt super. na zjednodusenie by som asi to spodne cesto vynechala a pouzila len rozky....no, trochu som leniva :-D
viera1
@wevewe tiež ma to hneď napadlo,že sa to dá zjednodušiť.Aj z vianočky to bude dobré.
@radost nečakaj na nikoho a urob si z polovičnej dávky.Môj otec hovorieval,že mak je zdravý,že sa z neho síce hlúpne,ale dlho žije (chichi).U nás máme všetci radi mak.A ja si pridám ešte višne.
radost
@viera1
aháááá....tak už som odhalila tajomstvo-skade tá hlúposť...v láske k maku...!!!!
viera1
@radost asi som na seba veľa prezradila...A to nie som ani na sociálnych sieťach.Tak mi treba!
radost
vidíš-vidíš...aj VARECHA má svoju sieť...ešteže môj muž už spí...môžem zatajiť...aaale-naša láska k maku zostane-aj s tým rizikom....:-)))hlavne-aby sme žili d-l-h-o...!!!!!!
zuzik01
dievcata vy sa smejete, ale vedeli ste o tom, ze nie je mak ako mak? prvy krat, ked som si robila makovnik na Cypre z maku kupeneho tu u nas na Cypre, som praveze nemohla spat aspon 5 dni... najprv som nevedela, ze preco, az pokym som sa nedocitala, ze nie je mak ako mak... ten, ktory sa pestuje na slovensku a okolitych krajinach nema ani zdaleka take ucinky ako ten znamy ako "droga"... ten, ktory sa kupuje tu na Cypre je fajn na posypanie peciva ako lupacky apod, ale jest vo vacsom mnozstve urcite neodporucam...
sovka62
Fíha, s týmto ja u nás veru dobre pochodím. Manžel na staré kolená začal navrhovať obedy a večere typu krupičná kaša, ryžový nákyp, žemľovka a pod. A mak miluje najviac na svete (tajne dúfam, že mňa viac, ale istotu nemám), takže spojenie maková žemľovka ho určite dovedie do stavu blaženosti. Ďakujem.
jaroslava31
Jáááj makové. Keď vidím mak, dostávam triašku a musím si kúsok dať.
Ešteže mám napečené makovo višňové štrúdle. Sovka, pozdravujem manžela, že ho chápem. Tento recept určite urobím.
bobek
Aj u nas to funguje tak,ze ked draheho /HONI MLSNA/,tak navrhuje kasu,nakyp a ked urobim toto makove MNAM,tak zabodujem.Prima recept
lmirka
Práve v rúre rozvoniava žemlovka podla tvojho receptu akurát s menšou obmenou - robila som z vianočky, aj plnku a namiesto cesta som tiež použila vianočku. :) Vďaka za super nápad!