Madelénky

damian6 - fotkadamian6, 24. januára 2011
Madelénky
Foto: damian6

Už dlhšiu dobu som pátral po tomto francúzskom pečive a nakoniec som stvoril recept , podobný tomu, čo som videl na Youtube vo francúzštine. Zobraziť celý popisUž dlhšiu dobu som pátral po tomto francúzskom pečive a nakoniec som stvoril recept , podobný tomu, čo som videl na Youtube vo francúzštine. Po francúzsky neviem a tak som musel skúšať. Recept je odskúšaný viac krát, Vám teraz ponúkam recept na citrónovú variantu. Na fotke je škoricový variant.

40
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
190 g
1 PL
130 g
130 g
1/2  (sáčok)
(sáčky)
 štipka
1
4 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si pripraviť plechy. Vymastiť Herou a vysypať hrubou múkou. Nastrúhať kôru z jedného citrónu (pomaranč) . U nás sú tieto ovocia ošetrované chemicky, preto musí byť citrón dobre umytý. Pridať celé vajcia, cukor, vanilkový cukor a vymiešať do bleda. Potom pridať zmes múky, kypriaceho prášku a soli , ktorú sme prevzdušnili metličkou. Všetko premiešať .

  2. 2

    Ochladené roztopené maslo zmiešané s medom za tepla , pridať na trikrát do cesta. Vždy dobre zamiešať ! Celé nechať odstáť 3-4 hodiny v chladničke. Formu naplniť do ½ a piecť pri 150°C cca 7-9 minút . Môže sa použiť aj iná forma, ale tomu treba prispôsobiť dĺžku pečenia. Upečené madelénky po chvíli vylúpiť z formy a uložiť na tácku.

    Madelénky - obrázok 2
  3. 3

    Na záver už len pocukrovať práškovým cukrom jemne. Prajem dobrú chuť!

    Madelénky - obrázok 3

Diskusia k receptu

orchidea
Veľmi pekné cukrovinky (tiež mám taký istý obrus), len v popise je uvedené že pripraviť plechy, myslel si tým asi formičky... Recept si ukladám a vyskúšam. Si šikovný.
Ešte dotaz: ak chcem škoricovú variantu tak namiesto citrónovej kôry treba pridať škoricu? A koľko asi? Ďakujem.
tinca
pekné pečivko a ešte viac variánt :-)
damian6
babav: Ten recept som videl u Alexidi, ale videl som tam aj ten hnedý cukor (to ma odrázalo) a keď som videl toho Francúza , on sa s tým cukrom veľmi nehral, ale veľmi zdôrazňoval ten med do topiaceho sa masla, aby sa dobre rozmiešal a potom , aby bolo schladené. Tento malý fígeľ veľmi zjemní výsledné cesto.
amelie
@damian6 , ja pečiem madeleinky v silikonovej forme s priehlbinkami a môžem povedať, že to neuveriteľne zjednoduší prácu a ušetrí nervy. Odkedy mám ten zázračný riad, daria sa mi aj medvedie labky, ktorých vyklápanie ma naháňalo do plaču. Ja som to kúpila vo Francúzsku, ale myslím, že dnes je svet malý a možno sa dajú zohnať aj inde, prinajhoršom na internete. Obdivujem ťa, že si pri love na madeleinky úspešne zdolal toľko prekážok:-)
honestka
tu mas prelozene ingredients na original MADELEINES :
250g cukrum 250g múky, 150g čerstvého masla, 6 vajec, Polovica čajová lyžička jedlej sódy (alebo levure chimique =co je prášok do pečiva, najznámejší vo Francúzsku je balíček v ružovom papieri) a
1 čajovú lyžičku vanilkového cukru (alebo vanilkový extrakt).
==A tu je cela linka, aj na ine francuzske dobroty, ak budes potrebovat, poradim:
 lavieinenglish.blogspot.com/2007/09/madeleines-original-recipe.html...
ampara
Dá sa to dať aj do muffinových košíčkov? Dvihnú sa?
damian6
Skúšal som plech na mufiny, v pohode. To množstvo čo ide do formy, asi toľko čo naberiem na 3/4 plievkovej lyžičky a gumeným jazykom zotriem do formy. Bude to ako také malé tortičky.
marianne69
Ty si naozaj sikovny kus chlapa,vsetky recepty,ktore som od Teba mrkla, stoja naozaj za to a ukladam vsetke tri:-)
3sandra3
sú skvelé,,, isto, aj keď som ich nechutnala, ale je to vidno




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia