Maces
Foto: notak

Maces je vynikajúca vec, jednak na varenie a hlavne pre ľudí, ktorí majú problémy so žalúdkom a s jeho silnými kyselinami. Pripravil som vám sem recept, ktorý sa u nás robí odkedy sa pamätám. Vôňa jeho pečenia mi vždy pripomína nedeľu, kedy sa slížiky do polievky robievali ešte ručne. Lebo vždy ostalo kúsok cesta, ktorý sa dal na šporák. Možno je to odvážny názov, lebo nemáme kóšer suroviny, ale každý pochopí o čo ide.

90 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

od oka
štipku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny

    Maces - obrázok 1
  2. 2

    V miske s múkou urobíme priehlbinu a pridáme soľ a vodu. Vody toľko aby sme vymiesili nie príliš tvrdé cesto.

    Maces - obrázok 2
  3. 4

    Keď máme z cesta urobený bochník.

    Maces - obrázok 4
  4. 5

    Cesto necháme odstať prikryté okolo 20 minút.

    Maces - obrázok 5
  5. 6

    Po tomto čase dáme cesto na dosku, kde sa bude dokončievať. Cesto si rozdelíme na menšie časti.

    Maces - obrázok 6
  6. 7

    Každý kus vyvalkame a dáme stranou ešte na 10 - 15 minút vyschnúť.

    Maces - obrázok 7
  7. 8

    Potom ho nakrájame asi na 5 cm pásy.

    Maces - obrázok 8
  8. 9

    Zoberieme vidličku a cesto poprepychujeme, v pohode na tesno. Nebojte sa toho.

    Maces - obrázok 9
  9. 10

    A máme cesto pripravené a môžeme začať piecť. Ja používam veľmi starú železnú platňu na ktorej mi po celej ploche drží stabilnú teplotu a hlavne rovnomerne. Keď nemáme tak použijeme normálnu panvicu, ktorú primerane rozpálime. Musíme dávať pozor aby zbytočne rýchlo nám cesto nehnedlo ale aby sme stíhali ho postupne aj obracať. A opekáme ho na sucho, žiadny olej. Samozrejme nie každý má rád vôňu pečenej múky. Ale výsledok je naozaj dobrý.

    Maces - obrázok 10
  10. 11

    Male tajomstvo. Pokiaľ ste dobre vtlačili vzduch do cesta, tak vám bude cesto sa zaujímavo dvíhať a vzniknú vzduchové bubliny. Toto je, ako vravím hodne vtlačeného vzduch v ceste. Preto si dáme záležať na tom. Keď už máme všetko cesto upečené necháme vychladnúť a odložíme ho do papierovej krabici alebo papierového sáčku. Tak nech vám padne na osoh :)

    Maces - obrázok 11

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
PARÁDA, viem že je dostať múku na maces,len to je dávno čo som to videla , neviem si spomenúť kde to bolo , krásne spracovaný foto recept:-)
Až cítim tú nedeľnú vôňu maminej kuchyne. Keď pokrájala cesto na pásy, tie horné a dolné oblé kúsky rovno posunula na sporák (na pevné palivo) a aby nezhoreli, to už sme si strážili sami, mama krájala slíže. Zvykla nám to omastiť a niekedy aj ocesnakovať, mňam.
Ostala mi tiež len spomienka, ako som chrumkala opečené pásiky cesta, mama ich opekala cez zimu, keď sa kúrilo v peci. A keď sa opekali pozerala som ako šikovne krája mama niťovky, nikdy sa neporezala. Tiež pri inom ceste vždy kúsok odtrhla a urobila ježka ostníky nožničkami, panáčika, ktorému urobila oči z čierneho korenia a šup do rúry.
stará dobrá klasika, velmi dávno som to nerobila a v minulosti som to často vyjedala... skúsim aj tvoj recept... vydarili sa Ti výborne iba čo si chute narobil
Recept je super...stará dobrá klasika....ale mňa zaujala tá tvoja štrúdľa na fotke, nepridáš recept? A ešte sa chcem spýtať na pôvod tvojho nicku, to si mylsel : no tak! alebo noťák? :-)))))
Ďakujem dámy :) Štrudlu nájdeš na mojom kulinárskom webe, neviem či ho sem môžem vložiť ale v profile link je. A ten nick je môj nick na diskusii ako "no tak" keď treba normálne reagovať :)
Štrúdľu nevidím, skúsim pohľadať inde... ale maces je fajn - momentálne sme prešli na bezkvasné pečivo, robievam špaldové pečivko, ale toto by som tiež rada vyskúšala...tak ukladám. A chválim super postup a výborné fotky!

Pridaj komentár k receptu: