Maces

Autor receptu: notak

Maces je vynikajúca vec, jednak na varenie a hlavne pre ľudí, ktorí majú problémy so žalúdkom a s jeho silnými kyselinami. Pripravil som vám sem recept, ktorý sa u nás robí odkedy sa pamätám. Vôňa jeho pečenia mi vždy pripomína nedeľu, kedy sa slížiky do polievky robievali ešte ručne. Lebo vždy ostalo kúsok cesta, ktorý sa dal na šporák. Možno je to odvážny názov, lebo nemáme kóšer suroviny, ale každý pochopí o čo ide.

90 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Postup

  1. Nachystáme si suroviny
  2. V miske s múkou urobíme priehlbinu a pridáme soľ a vodu. Vody toľko aby sme vymiesili nie príliš tvrdé cesto.
  3. Keď máme z cesta urobený bochník.
  4. Cesto necháme odstať prikryté okolo 20 minút.
  5. Po tomto čase dáme cesto na dosku, kde sa bude dokončievať. Cesto si rozdelíme na menšie časti.
  6. Každý kus vyvalkame a dáme stranou ešte na 10 - 15 minút vyschnúť.
  7. Potom ho nakrájame asi na 5 cm pásy.
  8. Zoberieme vidličku a cesto poprepychujeme, v pohode na tesno. Nebojte sa toho.
  9. A máme cesto pripravené a môžeme začať piecť. Ja používam veľmi starú železnú platňu na ktorej mi po celej ploche drží stabilnú teplotu a hlavne rovnomerne. Keď nemáme tak použijeme normálnu panvicu, ktorú primerane rozpálime. Musíme dávať pozor aby zbytočne rýchlo nám cesto nehnedlo ale aby sme stíhali ho postupne aj obracať. A opekáme ho na sucho, žiadny olej. Samozrejme nie každý má rád vôňu pečenej múky. Ale výsledok je naozaj dobrý.
  10. Male tajomstvo. Pokiaľ ste dobre vtlačili vzduch do cesta, tak vám bude cesto sa zaujímavo dvíhať a vzniknú vzduchové bubliny. Toto je, ako vravím hodne vtlačeného vzduch v ceste. Preto si dáme záležať na tom. Keď už máme všetko cesto upečené necháme vychladnúť a odložíme ho do papierovej krabici alebo papierového sáčku. Tak nech vám padne na osoh :)