Mačacie oči (Linecké kolieska)

mimivikinka - bez fotkymimivikinka, 17. decembra 2013

Recept, ktorý mám od kamošky a ktorý robím už roky. Raz som robila aj minikolieska, boli to také milé jednohubky, ale roboty s tym Zobraziť celý popisRecept, ktorý mám od kamošky a ktorý robím už roky. Raz som robila aj minikolieska, boli to také milé jednohubky, ale roboty s tym bolo kopec, tak už robím len klasiku. :) Recept písaný tak, aby ani začiatočník nemal problém zvládnuť. Sú mäkkučké a mňam. ;)

Suroviny

250 g
60 g
140 g
2 ks
1 PL
 na posypanie
akuú chcete podľa chuti




Postup

  1. 1

    Preosiatu hladkú múku, práškový cukor, zmäknuté maslo, žĺtky a lyžicu mlieka spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Zabalíme do alobalu alebo potravinárskej fólie a necháme odležat v ladničke (ja nechávam 24h, kedže väčšinou pri malej pečiem po večeroch ale stačí aj hoďka).

  2. 2

    Z rozvaľkaného cesta potom vykrajovátkami pripravíme polovicu koliesok bez dierky a do polky stravíme očká. Kladieme na vymastený plech a do vopred vyhriatej rúry dávame piecť na cca 7 minút (treba odsledovať, kedže každá trúba pečie inak) až začnú jemne hnednúť na okrajoch.

  3. 3

    Kolieska po vychladnutí natrieme napr. pikantným rybezľovým džemom a pospájame s vrchnými časťami, ktoré ešte predtým posypeme cukrom. Odporúčam spraviť dvojitú dávku.

  4. 4

    Dobrú chuť a krásne a pokojné sviatky hlavne v zdraví. :)

Diskusia k receptu

mezi
Odporúčate spraviť z dvojitej dávky, tak potom prečo nenapíšete recept rovno tak? Všeobecne je to malá dávka! Privítal by som recept prepočítaný rovno na 250g masla. Myslím, že tieto linecké kolieska sú tvrdé, uvádzaje 1 vajce na 125g múky.
mimivikinka
Preto, lebo ja robím z tejto dávky, kedže u nás sa sladké nekonzumuje a násobiť dvomi snáď dokáže každý. ;) Kolieska vôbec nie sú tvrdé, naopak ale každý nech sa drží tých svojich osvedčených alebo nech vyskúša tento recept radšej z polovičnej dávky ako uvádzam a keď budú chutiť... ale nikoho nenútim robiť podľa môjho receptu. Príjemné sviatky :)
enss
Je to najklasickejší a najlepší zo všetkých receptov na linecké kolieska. Ja som si ho vylepšila tým, že namiesto surových pridávam prelisované varené žĺtka. Cesto sa mi zdá jemnejšie. Ale ako správne píšeš, nech si každý používa osvedčené, aj keď zmena je niekedy tiež fajn.
medovnicek
aj moja mamka mala presne takto nazvané linecké kolieska - kvetinky:), zaujalo ma to mlieko v plnke, máš ich veľmi pekné @enss aj moja svokra pridáva varené prelisované žĺtka
michaelaa
nic si z toho nerobte.. vsade sa musia najst rypalci ako je Mezi.

Vyzeraju super - ja robievam trochu inak, Vy to mate podla originalnych receptov v nespravnom pomere, ale o to mi nejde, chcela by som radu - mne vzdy tie kolaciky ,,napucia" a potom sa nedaju pekne spojit... Co robite, aby ste ich mali pekne rovne ?
mimka946
ja do lineckeho vobec nedavam maslo robim z muky,tuku a cukru( 3:2:1)
mimivikinka
@michaelaa dakujem, ja som tiez robila podla roznych receptur, ale tieto sa mi osvedcili najviac. Babicka davala do cesta aj nastruhany citron, tak to pri peceni nadherne vonalo, ale zase ine pomery ostatneho, tak zase boli hned makke, az po case. Tieto su stale makke, jemnucke a nenapucia ako pisete, takze sa v pohode natieraju. Ja neriesim co je spravne v receptoch ale len aky je vysledok. Dala som si to sem kvoli sebe ale nakoniec som si povedala, ze mozno niekomu recept pomoze objavit aj nieco ine :)
braxi
mimka946...aký tuk dávaš namiesto masla?
kristinamia
Ja som s receptom spokojná. Idem robiť druhu dvojitu dávku. Sú mäkučké a úžasné. Odporúčam
kikadedi
Tak robila som podla vasho receptu. Macie oci som robila prvýkrát, ale uz som ich vela krat papala lebo je to moj oblubeny suchy kolacik. Vzhladovo boli pekne, piekla som ich pri 170° ale az 12 minut, ale to zas zalezi od rury,, takze naozaj si kazdy musi odskusat tu svoju:). Chut kolacikov ma vsak velmi neohurila, myslim ze cesto je velmi mucne, take suche, no uvidime ake budu o par dni ked trosku odlezia. Kazdopadne, nabuduce by som vyskusala asi iny recept, dakujem ale aj za tento :)


martushenko
Uzasne! Moje prve Vianocne pecenie ever a kolaciky su fajne, krehucke, len skoda ze mala davka.
Pôvodne som chcela urobit z polovicnej ale nastastie som si precitala komenty. No i tak som cakala ze bude davka trosku vacsia. Ale tak ci tak, kolaciky fajne, dakujem! 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia